Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Екс-командир львівського «Беркута» хоче, аби його випустили з-за ґрат

Рідні екс-«беркутівців» кажуть, що на руках Пацеляка – кров.

Колишній командир львівського “Беркута” Ростислав Пацеляк у вівторок, 17 листопада, спробує оскаржити в Апеляційному суді Києва рішення Печерського райсуду столиці про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Генпрокуратура звинувачує екс-«беркутівця» «у замаху на вбивство та нанесенні численних тілесних ушкоджень учасникам мирної ходи на Інститутській і Кріпосному провулку та інших злочинах, вчинених 18 лютого 2014 року». Судове засідання відбудеться о 16.15.

За даними “Високого Замку”, Пацеляка затримали місяць тому у Новояворівську на Львівщині, де проживають його рідні.

Півтора року тому наша газета друкувала свідчення одного з підлеглих Пацеляка, який стверджував, що його командир причетний до розправи над майданівцями у лютому 2014 року. І про те, що не без його відома у Львові було підірвано базу “Беркута”, під час чого загинуло двоє співробітників спецназу. Але тоді у прокуратурі ці свідчення не взяли до уваги. Сам Пацеляк у розмові з кореспондентами “ВЗ” категорично заперечував протиправні дії.

Після перемоги Революції гідності командир львівського “Беркута” разом зі своїми підлеглими прийшли на львівський Майдан перед пам’ятником Шевченку, стали на коліна і попросили пробачення у громадян. Люди у їхнє каяття не повірили...

У 2014 році Ростислав Пацеляк звільнився з МВС. За деякими даними, він отримав запрошення очолити підрозділ охорони одного з київських банків.

Коментар для «ВЗ»

Наталія СОЛТИСЯК, активіст громадської організації “Варта 700”, член громадської ради при Головному управлінні Національної поліції України у Львівській області.

Я їду до Києва на засідання Апеляційного суду у справі Пацеляка. Разом зі мною буде Тетяна Бородій, дружина покійного “беркутівця” Романа Бородія (за деякими даними, загинув у ДТП, повертаючись до Львова з революційного Києва. — І. Ф.). Зі слів Тетяни, її чоловік був дуже розчарований, бо дізнався, що його керівництво запланувало підрив бази “Беркута” у Львові. Про все це Роман розповідав дружині по телефону...

У лютому 2014-го Пацеляк приїхав до Львова тільки з одним своїм соратником. Він брехав, даючи інтерв’ю про те, що “всі 130 “беркутівців” як поїхали, так приїхали з ним”.

Тетяна Бородій свого часу подавала заяву у справі “Беркута”, розповідала про втечу Пацеляка і залишення напризволяще підлеглих, про його халатність - але її так і ніхто не викликав для ґрунтовнішої розмови. Тетяна знову хоче дати свідчення.

Фото vgolos.com.ua

Схожі новини