Передплата 2024 ВЗ

Третій термін Садового

Чинний міський голова переконаний, що такої великої підтримки ніколи у Львові не мав.

Як і прогнозували політичні експерти, переможцем другого туру на виборах міського голови Львова став чинний мер Андрій Садовий. Його конкурент, “свободівець” Руслан Кошулинський, трохи “підтягнув” бали (порівняно з першим туром), але не переміг. Вибори мера Львова вперше відбулися у два тури. Політологи назвали виборчу кампанію однією з найбрудніших. Не бракувало судових позовів щодо порушення виборчого законодавства. Штаб Руслана Кошулинського змушували зняти агітацію за “свободівця” з... маршруток. Перевізники, тим часом, заявляли про утиски... Ще були “коломийки” з перевіркою кандидатів на детекторі брехні. Ця громадська ініціатива залишилася піаром.

За попередніми даними Львівської міської виборчої комісії (опрацьовано 100% протоколів, але офіційні результати виборів оголосять у середу, 18 листопада), за Андрія Садового проголосували 140 тисяч 942 виборці (61,10%), а за Руслана Кошулинського — 85 тисяч 21 виборець (36,86%). 2% бюлетенів — недійсні, явка виборців - 39,18%. Такі попередні результати виборчих перегонів оприлюднив на прес-конференції голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький.

Впевнену перемогу Андрій Садовий отримав і за результатами досліджень екзит-полів. Нагадаємо, у першому турі виборів результати були такі: за Руслана Кошулинського проголосували 12,2% виборців (35 тисяч 200 голосів), за Анд­рія Садового - 49,1% виборців (141 тисяча 255 голосів).

Руслан Кошулинський змирився зі своєю поразкою. У його виборчому штабі кажуть, що, незважаючи на програш, у другому турі “свободівець” отримав дуже хороший результат. “Нашому кандидату вдалося втричі покращити результат першого туру, — зазначив представник штабу Руслана Кошулинського Любомир Мельничук. - Понад 36% голосів, відданих за Руслана Кошулинського, ілюструють, що не так все однозначно у Львові з підтримкою чинного міського голови”.

Андрій Садовий не приховував щасливих емоцій від своєї перемоги. Сказав, що ця виборча кампанія була для нього найскладнішою, мовляв, занадто багато чорного піару на нього полилося. Андрій Садовий закликав свого опонента до спільної співпраці, щоб місто надалі змінювалося.

На брифінгу Андрій Садовий повідомив, що його з перемогою привітав телефоном президент України Петро Порошенко, багато львів’ян, друзів, колег. Натомість місцеві політики не квапляться телефонувати... Садовий нарікає, що йому не наважився зателефонувати Кошулинський.

“Напевно, або бояться, або не думають, що то так треба, - міркує Андрій Садовий. - Щодо співпраці з Кошулинським, то він працюватиме депутатом Львівської облради. Готовий максимально залучати його, аби обласна рада ухвалювала виважені рішення в інтересах Львова. Сьогодні треба забути про виборчу кампанію і працювати разом. Українці вміють сваритися, битися. А ми повинні показати приклад спільної праці. Я противник створення у Львівській міськраді “більшості”, “меншості”. У новому скликанні немає Опозиційного блоку, колишніх “регіоналів”. Тому у Львівській міській раді усі мають бути разом, за одним столом. Тим паче, що депутатів стало менше — 64 (у попередньому скликанні - 90. - Авт.). Думаю, ця рада буде на дві голови вищою, ніж попередня”.

Вибори міського голови Львова показали кілька тривожних аспектів. Низька явка свідчить про те, що у місті з’явився протестний електорат, який не підтримує ні Садового, ні Кошулинського...

Політолог Ігор Танчин сказав для “ВЗ”, що низьку явку не варто розцінювати як тривожний сигнал для Андрія Садового чи визначний чинник, що вплинув на результат виборів. Адже жоден експерт не давав шансів на успіх Руслану Кошулинському — надто великий розрив голосів був між обома кандидатами в першому турі. Феномен Садового в тому, що жоден мер Львова не обирався на третій термін.

“Практика показує, що під час повторних виборів явка є набагато нижчою, ніж у першому турі, - пояснив політолог. - З 1994 року була умова, щоб у виборах брали участь більше половини людей. Якщо нікого не обирали в першому турі, то пізніше не могли вибрати взагалі. В багатьох округах депутати залишалися невибраними. Бо на наступні тури люди йдуть неохоче. Ще одна причина низької явки у Львові — люди для себе особисто не бачили різниці у тому, хто стане головою міста. Палких прихильників не було ні в Садового, ні в Кошулинського. Не було також великої різниці в тому, що пропонували ці обидва кандидати”.

На думку Ігоря Танчина, на результат другого туру не вплинув навіть заклик народного депутата Оксани Юринець про підтримку Садового. “Більшість львів’ян не знають, хто така Юринець, тому її заклик, думаю, не мав якогось значення, - каже політолог. - Перемога Садового була прогнозованою!”.

Коментарі для «ВЗ»

Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, конкурент Андрія Садового на виборах міського голови Львова

- Результат другого туру показав, що домінуючої єдиної ідеї розвитку міста, про що довший час пропагувалося, у Львові немає. Велика кількість львів’ян хочуть змін. І це показав результат — приблизно 60% за Садового на 40% за Кошулинського. Мої 40% - це достатньо високий результат, який показує, що достатньо велика частка львів’ян — це так званий протестний електорат Садового. Друге, що характеризує цю кампанію, — вона була достатньо коротка, жорстка, з елементами чорного піару. Він показав, що можна мати такий вагомий організаційний і медіа-ресурс і все-таки боротися із конкурентом, який має набагато менший ресурс.

- Андрій Садовий теж стверджує, що проти нього було багато чорного піару...

- Є фактаж: газета “Самопомочі”, де мене звинувачують у підконтрольності кримінальному авторитету. Цю газету я публічно показував пану Садовому на дебатах...

- А те, що Садовий скаржився, що на громадському транспорті є наліпки з написом “Кошулинський”?

- Такі заяви - некоректні щодо мене. Садовий має визначати взаємини з цим перевізником у судовому порядку, а не звинувачувати свого конкурента Кошулинського у чорному піарі. Ця реклама - це не було моє замовлення, це взаємини мера із перевізником. Бо ця реклама мені не додавала позитиву, а тільки додавала проблем. Ці наліпки, на які скаржився Андрій Садовий, насправді видавалися усім охочим із палаток ВО «Свобода» і наклеїти їх на машини — це була приватна ініціатива водіїв.

- Як оцінюєте таку низьку явку на виборчі дільниці?

- Мої 40% - це мотивація. Але це новела у нинішній виборчій кампанії. Треба було центральній владі максимально ефективно застосовувати соціальну рекламу, залучати людей на дільниці.

- Які ваші подальші дії? Чи хочете балотуватися на наступних виборах мера Львова?

- Наразі напишу заяву про те, що працюватиму депутатом обласної ради. А враховуючи, що невідомо, що буде в країні за рік-два, тим більше, за п’ять, загадувати наперед не буду. Але маю хороший досвід і хорошу наснагу!

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

- У Львові настільки багато роботи, що жодних думок про балотування на наступні вибори в мене немає. Є велике бажання налагодити якісну роботу серед депутатського корпусу, побудувати нову структуру управління містом. Чинна структура — застаріла. “На носі” зима, є чимало комунальних проблем. Думки лише про працю!

У другому турі за мене проголосували більше 141 тисячі львів’ян. Такої великої підтримки ніколи не мав у Львові. Львів показав одну з найвищих явок в Україні. Також розумію тих львів’ян, які голосували за Руслана Кошулинського. Це ті містяни, які хочуть змін. Я теж хочу змін. Тому моє завдання — показувати динаміку, давати Львову ще більший розвиток.

- Чи будете співпрацювати з мерами-“свободівцями” Тернополя та Івано-Франківська?

- Поважаю вибір українців. З усіма працюю виключно в інте­ресах громади Львова.

​Фото прес-служби ЛМР

Схожі новини