Передплата 2024 «Добрий господар»

Справу ректора-хабарника Буряка розглядатиме Вищий спеціалізований суд України

Прокуратура Львівської області повторно оскаржуватиме вирок суду у справі ректора-хабарника.

Прокуратура Львівської області повторно оскаржуватиме вирок суду, який призначив несподівано м’який вирок екс-ректору Львівської фінансової академії Петрові Буряку (на фото) - лише штраф у сумі 25,5 тисячі гривень. Касаційну скаргу, яку прокуратура вже готує, розглядатиме Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Нагадаємо, 20 жовтня Апеляційний суд залишив без змін вирок колишньому ректору Львівської державної фінансової академії Петру Буряку, якого раніше Галицький райсуд Львова визнав винним у хабарництві та оштрафував на 25,5 тис. грн.

Як уже писав “ВЗ”, на початку березня 65-річного ректора затримали на гарячому під час отримання хабара у 2 тисячі доларів (це сталося за день до запланованих виборів ректора фінакадемії). Таку суму пан Буряк вимагав за працевлаштування однієї жінки на посаду інспектора факультету заочного навчання і просування кар’єрною драбиною. Також працівники міліції встановили, що в лютому цього року очільник вишу отримав 2 тисячі гривень від львів’янки за поновлення її на навчанні. Під час обшуків у квартирі Петра Буряка знайшли понад 2 мільйони гривень, “чорну бухгалтерію” і 5 кілограмів золотих виробів, ринкова ціна яких приблизно 5 мільйонів гривень. Зі слів дружини пана Буряка, він отримував приблизно 10 тисяч гривень зарплати.

Прокуратура Львівської області оскаржила рішення суду, вважаючи цей вирок надто м’яким. За такі злочини у Кримінальному кодексі передбачене покарання — від двох до чотирьох років позбавлення волі. Однак суддя Галицького райсуду Наталія Зубачик мотивувала своє поблажливе рішення тим, що ректор «людина похилого віку, пенсіонер, має проблеми зі здоров’ям, він доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, неодноразово нагороджувався почесними грамотами».

Вирок Галицького райсуду вже набув чинності, відповідно скасували арешт на приватний будинок та квартиру Петра Буряка і повернули йому 97,5 тисячі гривень застави, щоб його відпустили під домашній арешт. Як би це не виглядало цинічно, але з чисто економічної точки зору брати хабарі в Україні, на жаль, вигідніше, ніж жити лише на зарплату...

Схожі новини