Передплата 2024 ВЗ

Наливайченко живе чесно, його сім’я — красиво

Екс-керманич СБУ згадав, звідки у дружини мільйонерська квартира, а у доньки – колекція земельних ділянок.

На себе в екс-головного «есбівця» Валентина Наливайченка було бездоганне досьє: бізнесу ніколи не мав, казенного нічого не брав. З декларації скромність так і пре. У власності — ні авто, ні житла, лише десять соток землі. З доходів — тільки зарплата. Але для безбідного життя і цього достатньо, якщо до дружини-мільйонерки ще й підприємливих тестя з тещею додати. Про їхні інвестиції у сімейний капітал Наливайченко скромно мовчав. Чи не тому, що історія з рокфеллерськими подарунками від щедрих родичів не вписується у «героїчний епос» про Валентина Незаплямованого?

Увагу до статків подружжя Наливайченків привернула не лише декларація колишнього очільника СБУ з репертуару «бідний чоловік багатої дружини» (в Олени Наливайченко — дві квартири, будинок на 320 «квадратів», 20 «соток» землі і понад два мільйони у банку). Ще навесні у ЗМІ просочилася інформація про елітне житло у столиці, яким поповнилася колекція сімейної нерухомості Наливайченків. Але тоді історія не набула широкого розголосу. Поки міністр внутрішніх справ Арсен Аваков строчив на своїй сторінці у Facebook «рапорт» про сина-младобізнесмена, який на «чесно зароблені» розжився шестикімнатною квартирою у столиці, тодішній керманич СБУ скромно відмовчувався про те, як його дружина стала сусідкою Авакова-молодшого.

Здавалося б, нічого дивного: бізнес-вумен колекціонує квадратні метри. Але тут напрошувалося одразу два питання на засипку. Перше: чи не применшував пан Наливайченко, розповідаючи про «невеличкий бізнес» дружини, який за часів Януковича довелося закрити через репресії тодішнього головного податківця і керманича Мінздоху Клименка (не давали, бачите, працювати, бо чоловік — опозиціонер)? Нічого собі невеличкий бізнес, якщо вистачило на розкішну квартиру у житловому комплексі, де за квадратний метр три тисячі доларів треба викласти. Та й Клименко, виходить, підсліпкуватістю страждав: «лавочку» дружини неугодного Наливайченка прикрив, а бізнесових успіхів доньки злісного опозиціонера упритул не бачив. За інформацією Insider, за часів президентства Януковича компанії з холдингу, серед засновників якого засвітилася донька Наливайченка, успішно вигравали тендери, заробивши близько 60 мільйонів гривень.

Але повернімося до історії з елітною квартирою дружини Наливайченка. Журналісти проекту «Схеми» з’ясували, що йдеться про житло, площею майже 400 кв.м і вартістю понад мільйон доларів. Судячи з запису у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, Олена Наливайченко обзавелася квартирною обновкою не цьогоріч, а ще 2010-го (отримала у подарунок). Але у деклараціях екс-керманича СБУ — жодного слова про 400 «квадратів» у столичному VIP-комплексі «Альпійський».

Лише коли історія з «еліткою» дружини спливла у подробицях, пан Наливайченко раптом згадав, що то за квартира і звідки взялася. Квадратні метри, каже, від тестя дісталися. «Він був діловою людиною, розумним підприємцем — ми усі дуже шкодуємо, що його уже немає з нами (помер у травні 2015-го). Іван Степанович багато допомагав нам з Оленою у житті — і не лише порадою, розумним словом, моральною підтримкою, — написав Наливайченко на своїй сторінці у Facebook. — Саме він подарував своїй доньці квартиру, яка стала предметом спекуляцій. Так само батьки Олени поступили і з земельними ділянками: подарували їх своїй доньці і внучці — нашій доньці Ользі».

А як же раніше зафіксовані на відео одкровення екс-керманича СБУ про те, що ні він, ні члени його сім’ї нерухомості у подарунок не отримували? Чи, може, це не Наливайченко, а його двійник щось наплутав?

Та й щодо землі, яка перейшла у власність дружини і доньки колишнього головного «есбівця», є питання. За даними журналістського проекту «Схеми», набором з чотирьох безкоштовних земельних ділянок (площею понад два гектари) під приватизацію для тестя і тещі Наливайченка держава розщедрилася саме у часи, коли їхній зять керував СБУ у свою першу каденцію, за Ющенка. Не залишився обділеним і брат дружини Наливайченка. Як тут не згадати коронне кисельовське: «Совпадєніє? Нє думаю»? Хто з простих смертних може похвалитися такими казенними дарами?

Задля родичів тодішнього голови СБУ чиновники і про вимоги закону забули: тестеві Наливайченка виділили під приватизацію не одну, а одразу дві земельні ділянки однакового цільового призначення. Коли ж дійшло до дарчих на землю, подружжя Бабичів вирішило не балувати державу «зайвими» податками. Аби не переплачувати на п’ять відсотків більше, земельні ділянки внучці спрезентували... транзитом. Землю відписали Олені Наливайченко (у дівоцтві — Бабич), а вже та передарувала її доньці.

Як з’ясували журналісти «Схем», не обійшлося без «економних схем» і при оцінці вартості згаданих земельних ділянок. Два гектари землі у Вишгородському районі Київщини оцінили всього у 24,6 тисячі гривень (з меншої суми і стягнень менше). За ринковими розцінками, цієї суми вистачило б на купівлю хіба 10 «соток».

А пан Наливайченко усе на совість б’є. Мовляв, безбожно плямують усякою гидотою чесне ім’я його і його рідних. «Спроби віднайти бодай найменший компромат на Наливайченка зачепили мою родину — дружину Олену і пам’ять про її покійного батька Івана Бабича, — написав екс-керманич СБУ у Facebook. — Для тих, хто продовжує висмоктувати з пальця історії про мене, ще раз скажу: на відміну від сьогоднішніх правителів, ніколи не дозволяв собі пхати руки в державний бюджет, не поєднував роботу на державній службі з бізнесом, не розпихав гроші по офшорах. Жив і живу чесно, як цього мене вчили батько і мати». Так і живуть: Наливайченко — чесно, його родичі — красиво.

Схожі новини