Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Міхо» проти «Бєні»

Протистояння між головою Одеської ОДА Михаїлом Саакашвілі і дніпропетровським бізнесменом Ігорем Коломойським – боротьба реформаторів з олігархатом.

Набирає обертів збір підписів під зверненням до президента за призначення прем’єр-міністром України грузинського реформатора Михаїла Саакашвілі, який зараз пробує вдихнути нове життя в Одещину. Відповідну лобістську петицію 1 вересня зареєстрував на сайті глави держави невідомий широкому загалу Віталій Бігун. Пояснив свою вимогу так: “Хай людина проведе нарешті в Україні реформи. Досить терпіти корупцію і затягування реформ”. Щоб президент це електронне послання розглянув, потрібно, аби під ним упродовж трьох місяців підписалися 25 тисяч громадян. Минуло менше тижня, а за Саакашвілі-канцлера (станом на вечір понеділка, 7 вересня) вже висловилося 24 125 респондентів. Темпи вражаючі, але і прогнозовані — відповідають суспільним очікуванням. І хоча президент не уповноважений призначати/звільняти керівника Кабміну (такими повноваженнями наділена лише парламентська коаліція), віртуальна прем’єріада матиме велике психологічне значення. Для самого Саакашвілі, для Арсенія Яценюка, якого “підсиджує” очільник Одеської ОДА, а також для Петра Олексійовича. Одному вона послужить стимулом, для іншого стане тривожним дзвіночком, для ще іншого — козирем у політичній грі.

Ідея поставити колишнього президента Грузії на чолі українського уряду не нова — вона витає у коридорах влади після перемоги другого Майдану. Однак “Міхо” весь час спростовував свій інте­рес до головного крісла на Грушевського, казав, що в ньому має сидіти корінний українець. А сам сконцентрувався на виконанні місії, яку у кінці травня йому доручив президент — продублювати успішні грузинські реформи в Одеській області. Вдається поки що менше, ніж хотів би. Саакашвілі запустив роботу поліції, з якою порядку у “південній Пальмірі” стало більше. Наполовину скоротив роздутий штат облдержадміністрації, у районах призначив молодих енергійних керівників, довівши до нових чиновників нові “смисли”. Будує і сподівається у жовтні відкрити універсальний центр надання адмінпослуг, де протягом дня вісім тисяч одеситів можуть отримати будь-який документ — від жеківської довідки до водійських прав. Шукає іноземні інвестиції. Оголосив війну загарбникам одеських пляжів. Не дає спокійного життя місцевим авіаперевізникам, які суттєво завищують вартість послуг, і митникам, які, попри величезні збори, недодають грошей у бюджет. А ці надходження потрібні Саакашвілі для реалізації ще однієї його ідеї — ліквідувати в області бездоріжжя...

Упродовж трьох місяців роботи голова Одеської ОДА стикається з відчайдушним опором і саботажем — ще більшими, ніж були свого часу у Грузії. Вину за це покладає на центральну виконавчу владу на чолі з главою уряду Арсенієм Яценюком, який, мовляв, перебуває під контролем олігархів. Збитки, завдані ними українській економіці за останній рік, оцінив у 100 млрд. грн. Сказав, що за час роботи уряду Яценюка кількість хабарів з боку чиновників не зменшилась. “Я не збираюся ставати прем’єр-міністром України, — заявив Саакашвілі. — Але хочу, щоб прем’єр-міністр діяв в інтересах народу України, а не в інтересах Коломойського, Ахметова чи ще когось іншого”. За словами колишнього президента Грузії, Державну фіскальну службу контролюють колишні представники режиму Януковича, зокрема Хомутинник, Романенко. “Ми говоримо про систему, яка глибоко вкоренилася, яка є тіньовою”, — заявив Саакашвілі. І навів приклади обструкції з боку уряду в оцінці дій керівників Держ­авіаслужби, неефективних державних підприємств, якими управляють люди, призначені олігархами, і однопартійці прем’єра. Саакашвілі каже, що за півтора року свого перебування в Україні, крім запровадження поліції, не побачив жодних інших реформ, зокрема в дерегуляції.

“Держапарат в Україні розпадається, реформи гальмуються, а некомпетентних і корумпованих держслужбовців не звільняють! — каже Саакашвілі. — Роблю висновок, що уряд іде назустріч не реформам, а олігархам. Становище держави у найближчі шість місяців буде критичним, і все це не тому, що винні “попередники”, не тому, що йде війна, а тому, що реформи підміняються видуманими досягненнями... Я впевнений, що реформи в Україні можуть бути успішними, що нам вдасться отримати перемогу. У нас багато прекрасних людей, які здатні зробити зміни прямо тепер. Є уже чим пишатися. Але потрібно, щоб ті досягнення, які є сьогодні, ставали системними, зачіпали всі ключові галузі. Я не збираюся відступати. Але мені образливо, що ми так бездарно втрачаємо час”.

Реакція на публічну критику Саакашвілі не забарилася. Президент дипломатично заявив, що не бачить “нічого особистісного” у конфлікті між главою уряду і головою Одеської ОДА, мовляв, обидва переживають за справу, обидва незадоволені темпом реформ. Водночас глава уряду Арсеній Яценюк назвав звинувачення Саакашвілі емоційними, заперечив зв’язок з олігархами. Сказав, що у проведенні змін є союзником Саакашвілі.

Здоровою реакцією на критику екс-президента Грузії можна назвати рішення уряду, згідно з яким врівноважено вартість розмитнення на всіх митницях в Україні, що дозволить суттєво обмежити корупційні потоки. Саме цього упродовж трьох місяців і вимагав керівник Одещини. “Вже перемога! Незрозуміло, чому не можна було цього зробити раніше, без моїх політичних кроків. Але ще раз було доведено, що публічна політика це не піар, як хочуть це піднести противники реформ, а єдиний метод домогтися в Україні результату”. Тепер, за логікою, “караюча рука уряду” повинна дійти і до горе-кадрів на митницях, які стояли за корупційними схемами.

“Камінчики у свій город”, однак, не пропустив Ігор Коломойський, якого (не тільки у бізнес-колах) називають “Бєнею”. Реагуючи на закиди Саакашвілі про свою причетність до фінансових оборудок, дніпропетровський олігарх відповів у притаманній йому грубій манері. «Коли собака без намордника когось кусає, потрібно карати і собаку, і, що важливо, її господаря. Собак у таких випадках присипляють. А у нашому випадку можна відправити післяплатою в Грузію, щоб вона відповіла за покусаних там людей». А ще донедавна голова Дніпропетровської ОДА обізвав теперішнього голову Одеської ОДА “брудним сопливим наркоманом”, якому, мовляв, треба “пройти курси у реабілітації від наркозалежності”. Екс-президента Грузії ці образи не похитнули. «Олігарх пропонує приспати мене як собаку, — сказав Саакашвілі. — Після невдалих спроб підкупити чи дискредитувати перейшов на останній сценарій, відомий олігархату — прямі погрози. Сподіваюся, український народ «вкаже олігархам на їхнє місце».

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій, політолог

Олігархія була зацікавлена в Революції гідності, тому що свого часу Янукович не давав можливості їй розвиватися, був для неї прямою загрозою. Але коли треба робити реформи, олігархія перестає бути нашим союзником. Завдання України під час реформ — позбавити олігархів впливу, бо вони створюють монополії на ринку і корупційні схеми. Олігархія є противником реформаторських змін. З цими змінами асоціюється Саакашвілі — подібні реформи свого часу він проводив у Грузії. Тому між олігархом Коломойським і реформатором Саакашвілі відбувається ця “дискусія”. За активністю першого простежується намагання повернути свій колишній вплив...

Чи не перейде Коломойський межу? Сподіваюся, до цього не дійде. “Заходи впливу” з його боку будуть не фізичними, а — медійного впливу. Основне завдання для Коломойського — розхитати політичну ситуацію через створення інформаційного фону, який дав би можливість піти на дочасні вибори, “перезавантажити” владу.

Схожі новини