Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Етап з багатьма невідомими

Коли саме і куди повезли Надію Савченко з московського СІЗО, не знали ні її рідні, ні адвокати.

«Вже шість днів з Надею немає зв’язку. Ми у постійній напрузі, але не втрачаємо надії, що Надя знайдеться. Є інформація, що її вивезли у Донецьк Ростовської області. Але наразі її присутності там ніхто не підтвердив. Можливо, її тримають у в’язниці в сусідньому містечку Шахти», - розповіла в інтерв’ю Віра Савченко, якій востаннє дозволили побачитися зі сестрою за два тижні перед етапуванням Надії у Ростовську область. Спроби адвокатів отримати офіційне підтвердження про місце перебування української льотчиці були безрезультатними. Та що там казати, якщо засекреченою була й інформація про дату і час етапування Надії. Коли у «Матроській тиші» адвокату Іллі Новікову сказали, що у цьому СІЗО його підзахисної вже немає, впевненості, що вивезли її саме 17 липня (як запевняли в ізоляторі), не було.

На четвертий день після озвученої «тюремниками» дати інший адвокат Надії Савченко, Марк Фейгін, повідомив, що з’явилася інформація, буцімто льотчицю вже доставили у Ростов-на-Дону. «Чекаємо підтвердження від Федеральної служби виконання покарань», - додав він. Проте у ФСВП з підтвердженнями не поспішали.

Не квапляться путінські «законопослушники» реагувати і на скарги захисту Надії Савченко про перенесення судових слухань в її справі в ростовський Донецьк. Хоча і так зрозуміло, що на позитивне рішення розраховувати адвокатам не доводиться. У Кремлі роблять все, щоб судилище над Надією було закритим, каже Віра Савченко. «Росія не зацікавлена у публічному розвінчанні тотальної брехні і того «бєспрєдєлу», який чинить. Їй треба зістряпати справу, якнайменше привертаючи до цього увагу. У Москві зробити це не вийде. Тому вони й обрали провінцію», - наголосила Віра Савченко.

Нарешті зарухалися і в офісі Упов­новаженого з прав людини. Омбудсмен Валерія Лутковська подала клопотання до голови Донецького міського суду Ростовської області про передачу розгляду справи у відповідний суд Москви - «з метою захисту життя Надії Савченко та забезпечення її права на публічний судовий процес».

Про те, що суд у Донецьку може закінчитися кров’ю, говорила і Надія Савченко. Перед етапуванням з «Матроської тиші» вона навіть заповіт на ім’я мами і сестри написала. «Донецьк Ростовської області — головний осередок і перевалочний пункт для переправки російської зброї та проросійських сепаратистів на територію України. Там постійно перебувають озброєні люди, - заявила Надія Савченко у розмові з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою, яка провідувала льотчицю у московському СІЗО. - В принципі без різниці: дадуть мені 25 років на суді, вб’ють по дорозі чи якийсь шалений снаряд потрапить у будівлю суду. Там всяке може статися».

А тим часом...

Адвокат Марк Фейгін повідомив у своєму Twitter, що попереднє слухання у справі Надії Савченко в суді Донецька призначили на 30 липня.

Схожі новини