Передплата 2024 «Добрий господар»

«Львівтеплоенерго» погрожує забирати квартири за борги

  • 20.04.2015, 17:20
  • 1 877

Підприємство має право арештовувати квартири якщо заборгованість — більше десяти мінімальних зарплат, тобто 12 180 гривень.

ЛМКП «Львівтеплоенерго» має право арештовувати квартири львів’ян та продавати їх на торгах, якщо заборгованість за теплоенергію становитиме більше десяти мінімальних зарплат, зараз це 12 180 грн. Про це сьогодні, 20 квітня, розповів начальник юридично-претензійного відділу ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук. Оскільки з 1 липня 2014 року «Львівтеплоенерго» почало надавати послуги для населення без посередників, то воно має право подавати на боржників до суду із вимогою сплатити борг, арештовувати майно за борги та накладати штрафи.

Іващук зазначив, що немає значення — державна квартира чи приватна. Її все одно можуть відібрати. За словами чиновника, за останні три роки «Львівтеплоенерго» конфіскувало десять квартир за борги. «З новими тарифами назбирати такий борг (понад 12 тис. грн, — ред.) буде неважко. Це приблизно потрібно 4-5 місяців не оплачувати рахунків», — сказав Олег Іващук. Він також повідомив, що на сьогодні заборгованість мешканців Львова становить близько 96,3 млн грн. Це збірна сума непогашеного боргу, яка назбиралась за цей та попередні опалювальні сезони.

Юрист, який спеціалізується на майнових спорах Олександр Кульчицький пояснив ZAXID.NET, що справді практика відбирання майна за борги існує. На квартиру через суд накладають штраф та продають на державних торгах конфіскованого майна. З отриманих грошей комунальні підприємства забирають суму боргу, 10% від вартості майна становитиме виконавчий збір, решту коштів повертають людині.

«Проте суд вкрай рідко йде на такі кардинальні заходи. До прикладу, якщо людина не має іншого житла, то її не виселять. Також неможливо продати квартиру через суд, якщо там прописані неповнолітні або неповносправні. Фактично житло продати можуть, воно матиме іншого власника, але людина все одно залишиться там проживати. Через такі юридичні колізії статистика відбирання квартир за борги низька», — розповів юрист. Нагадаємо, з 1 квітня цього року в Україні підвищили тарифи на комунальні послуги. Зокрема, тарифи на опалення в середньому зросли на 71,8% — до 537,2 грн за Гкал.

Джерело: ZAXID.NET.

Схожі новини