Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Куди б Янукович не ховався, суд його не мине

Екс-президент-втікач має відповісти ще й за узурпацію влади

У ці дні Віктору Януковичу в черговий раз гикнеться — в Україні, президентом якої був протягом майже чотирьох років, на нього відкрито сьоме кримінальне провадження. Екс-главу держави звинувачують у тому, що восени 2010 року він з допомогою семи суддів Конституційного Суду і ряду високопоставлених чиновників у незаконний спосіб скасував конституційну реформу 2004 року і тим самим узурпував владу. Справу на Януковича завела Служба безпеки України. За словами члена громадської ради при Міністерстві юстиції Карла Волоха, “зелене світло” справі дала і Генпрокуратура, яка підтримує звинувачення.

Конституційна реформа, яку запровадили під час Помаранчевої революції, у час гострої суспільної кризи, збалансовувала повноваження глави держави і Верховної Ради, встановлювала, що Україна є парламентсько-президентською республікою. Однак Янукович, який переміг на виборах 2010 року, взявся перетягувати ковдру на себе. Шляхом юридичних маніпуляцій і тиску на КС він домігся того, що конституційну реформу було скасовано, вся повнота влади перейшла в його руки. Внаслідок втрати парламентських “запобіжників” Янукович і його команда розпочали політичні репресії проти опонентів, рейдерські наїзди на чужий бізнес, розкрадання у величезних масштабах державної власності і бюджетних коштів, обмежували права і свободи громадян. Все це у кінцевому підсумку призвело до соціального вибуху.

Обґрунтуванням нової кримінальної справи проти Януковича упродовж двох місяців займалися кращі юристи країни. Головного винуватця, якого чекають на лаві підсудних, більше року в Україні немає, він затаївся у Росії. Однак це не зупинить слідство і майбутній судовий процес. У жовтні минулого року парламент постановив, що за злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини передбачено заочне засудження — якщо підозрюваний переховується від органів слідства та суду. Поміж іншого, закон дозволяє арешт і конфіскацію нечесно нажитого майна, банківських рахунків.

Раніше на Віктора Януковича завели кримінальну справу за зловживання владою. Екс-президенту інкримінували невизнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом, переслідування лідерів політичної опозиції, журналістів з боку органів прокуратури, внутрішніх справ, підрозділів Служби безпеки України та судів, а також потурання корупційним діям колишніх керівників найвищих органів влади та правоохоронних органів. Інші справи проти Януковича стосувалися перевищення ним влади й службових повноважень, що спричинило масові вбивства на Майдані Незалежності в Києві під час акцій протесту. Крім того, Януковича звинувачували у заволодінні спільно з іншими особами державним майном, у легалізації незаконно нажитих коштів, закликах до захоплення державної влади, створенні терористичної організації.

З джерел, наближених до правоохоронних органів, стало відомо, що разом з екс-президентом і суддями Конституційного Суду фігурантами озвучених вище кримінальних проваджень можуть стати колишній глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, колишній головний юрист Банкової Андрій Портнов, екс-міністр юстиції Олександр Лавринович.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Є всі шанси, що справи проти Януковича буде доведено до логічного кінця. Багато колишніх соратників екс-президента почали давати покази проти нього. Хоча дехто намагатиметься звалити всю вину на відсутнього диктатора. Такі люди вислужувалися, їм могли подзвонити і наказати зробити певні негідні речі, а вони виставлятимуть себе жертвою, казатимуть, що їх ледь не розпеченими прасками змушували прийняти незаконне рішення. Вина Януковича не повинна затьмарити вину виконавців злочинних наказів...

Щодо видачі Януковича владою Росії. Якщо він переживе Путіна, то наступний керівник сусідньої країни матиме велику спокусу депортувати його — задля нормалізації відносин з Україною. З іншого боку, треба пам’ятати, що Янукович разом з росіянами скоїв величезну кількість злочинів в Україні, він є важливим свідком. Тому наступне тверезомисляче керівництво Росії “здасть” Януковича лише в тому випадку, якщо той усе валитиме на Путіна. Якщо ж біля керма у Кремлі стане спадкоємець ВВП, то, швидше за все, Януковича нікуди не випустять, а просто ліквідують його...

Схожі новини