Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЗМІ оприлюднили «мирний» план Путіна та його лист до Порошенка

  • 24.01.2015, 18:05
  • 1 227

Президент РФ Володимир Путін у листі до Петра Порошенка пропонував відвести важке озброєння сторонами конфлікту, виходячи з "фактичного" проходження лінії зіткнення.

Про це повідомляє ZN.UA, у розпорядженні якого є копія листа Путіна Президентові України.

У статті «Топографія кров’ю» Тетяни Силіної зазначається, що ніякого «мирного плану» у листі немає, а є лише одна пропозиція, щоб «обидві сторони — як українські силові структури, так і «ополченці» Донбасу (ДНР і ЛНР) — прийняли невідкладні заходи щодо припинення взаємних обстрілів, а також негайного відводу сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановлені Мінським меморандумом від 19 вересня 2014, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення відповідно до доданої карти».

В свою чергу Путін «великодушно» пообіцяв «спільно з ОБСЄ організувати контроль за здійсненням цих кроків».

За інформацією «Дзеркала тижня», Порошенко відкинув надіслану пропозицію, чим розгнівав Кремль.

«Але ні сам президент, ні його прес-служба не визнали за потрібне оприлюднити зміст переданого з В. Медведчуком путінського послання або прокоментувати його», — зазначає автор матеріалу.

До листа також додається карта — «Схема відведення озброєння калібром вище 100 мм на південному сході України». На ній штрих-пунктиром проведено лінію, загадково позначену як «Лінія розмежування сторін станом на 19 вересня 2014 р. і 13 січня 2015 р.».

«Але за час «перемир'я», починаючи з вересня, сили бойовиків значно просунулися в західному напрямку: за офіційними оцінками, бойовики "відкусили" понад 550 кв. км території. Навіть ще під час самих переговорів у Мінську сепаратисти зайняли 28 населених пунктів. Тому лінія розмежування на 13 січня 2015 р. істотно відрізняється від лінії на

19 вересня 2014 р. Але насправді порівнювати путінські апетити треба не з лінією фронту від 19 вересня, а з затвердженою того дня у Мінську лінією, координати якої і ввійшли в секретний Додаток до мінського Меморандуму», — зазначає Силіна.

Як наголошує автор, по суті, Путін пропонує відійти від зафіксованої в цьому документі лінії й легітимізувати «фактичну», тобто сьогоднішню, яка абсолютно не на користь України.

У розпорядженні видання також є копія оригіналу мінського Меморандуму. Даний документ являє собою таблицю з переліком населених пунктів, через які повинна проходити лінія розмежування, а також їх точні географічні координати.

Схожі новини