Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Комісію для Антикорупційного бюро майже створено

Тепер треба вибрати «комісара»...

Вимальовується колективний портрет конкурсної комісії, яка на початку січня обиратиме директора Національного антикорупційного бюро. Після президента три кандидатури за своєю квотою у цю комісію вніс Кабінет Міністрів. Список 12 претендентів на три вакантні місця від парламенту назвали і народні депутати.

Як відомо, Петро Порошенко ввів до складу конкурсної комісії історика Ярослава Грицака, голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, правозахисника Євгена Захарова. Своєю чергою, уряд затвердив власних представників у цій комісії — правозахисника Йосифа Зісельса, професора кафедри правосуддя Національного університету ім. Шевченка Олександру Яновську, журналіста Юрія Бутусова.

Не виключено, що 23 грудня визначиться зі своїми делегатами і парламент. Народний депутат Сергій Лещенко каже, що громадськість винесла на суд законодавчого органу 12 претендентів.

Серед них заступник головного редактора видання Kyiv Post Катерина Горчинська, керівник видання “Українська Правда” Олена Притула, заступник головного редактора видання “Дзеркало Тижня” Сергій Рахманін, головний редактор видання “Наші Гроші” Олекса Шалайський, директор Українсько-американського бюро захисту прав людини Семен Глузман, голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов, екс-суддя Конституційного Суду України Микола Козюбра, один з авторів тексту Конституції України Віктор Мусіяка, фінський прокурор зі спеціалізацією у фінансових та корупційних злочинах з двадцятирічним досвідом Міка Аалто, федеральний прокурор США з 25-річним стажем роботи зі спеціалізацією у розслідуванні фінансових злочинів, українець за походженням Богдан Вітвицький, директор Європейського бюро боротьби з шахрайством Джованні Кеслер, довічний суддя федерального суду США з більш ніж 25-річним суддівським досвідом, українець за поход­женням Богдан Футей.

До речі...

Згідно із законом, директором Національного антикорупційного бюро може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за фахом не менш ніж 10 років, досвід роботи на керівних посадах в органах влади, установах, організаціях або міжнародних організаціях не менш ніж п’ять років, володіє державною мовою. Не може бути призначено на посаду директора Національного антикорупційного бюро особу, яка впродовж двох років до подання заяви на участь у конкурсі на цю посаду входила до складу керівних органів політичної партії, або перебувала у трудових чи інших договірних відносинах з політичною партією.

Схожі новини