Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Губернаторський пасьянс

На посаду голови Львівської ОДА можуть претендувати щонайменше шестеро персоналій

Попри те, що посади голів обласних державних адміністрацій начебто планують “ліквідувати” (тобто понизити статус керівника області до “простого” представника президента, а головною персоною зробити голову облвиконкому), охочих всістися у “крісло №1” Львівщини не бракує. Хоча коаліціада ще не завершена і уряд не сформовано, на Львівщині вже гадають, хто очолить область. Зокрема, повідомило інтернет-видання Гал-інфо, що на цю посаду вже є аж п’ять претендентів.

Крім чинного керівника області — тимчасового виконувача обов’язків голови Львівської ОДА Юрія Турянського — це перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, голова виборчого штабу Блоку Петра Порошенка у Львівській області Петро Адамик, екс-губернатор Львівщини Микола Кміть, Юрій Гринів — податківець, брат одного з керівників президентської кампанії Порошенка Ігоря Гриніва, та Іван Васюник — колишній віце-прем’єр у Ющенка, екс-кандидат у депутати по 115-му виборчому округу. “Бекграунд” цих персоналій відображає перипетії загальноукраїнської коаліціади в масштабах однієї області — керівні портфелі мають розподілити між собою представники партій “Блок Петра Порошенка”, “Народний фронт” і “Самопоміч”.

Щодо чинного “господаря області” Юрія Турянського, то він, схоже, не має бажання покидати посаду голови. На усі запитання журналістів неодноразово відповідав, мовляв, перебуває на певному “випробувальному терміні”. Тобто президентові вирішувати, коли зняти з нього цю незрозумілу приставку “т.в.о.”...

Іван Васюник — колишній віце-прем’єр України (2007-2010 рр.), на цьогорічних виборах у парламент балотувався від “Народного фронту” по 115-му виборчому округу, але програв самовисуванцю Дмитру Добродомову. Тож є наразі непрацевлаштованим представником з партійної квоти “фронтовиків”.

У контексті Юрія Гриніва варто згадати, що його брат Ігор Гринів ще до президентських виборів і призначення Турянського розглядався як ймовірний керівник Львівської ОДА (після Ірини Сех). Однак Ігоря Гриніва 11 липня призначили заступником голови адміністрації президента, експерти назвали його де-факто керівником президентської виборчої кампанії Петра Порошенка. Його брат Юрій — начальник Державної податкової інспекції у Франківському районі Львова, на цьогорічних виборах у парламент балотувався за виборчим списком партії “Блок Петра Порошенка” під номером 161. Тож як “президентська квота” цілком може очолити область.

Петро Адамик, як керівник Львівського обласного виборчого штабу Петра Порошенка, також “автоматично” розглядається як претендент на “крісло №1” в області.

“Права рука” міського голови Львова Андрія Садового Олег Синютка — персона нова і доволі несподівана у “губернаторському пасьянсі”. Хоча — цілком логічна! Адже тепер, при проходженні “Самопомочі” у Верховну Раду, керівник політичної сили Андрій Садовий має відчутні важелі, щоб у рамках коаліційної угоди отримувати серйозні портфелі на Львівщині (і не лише на Львівщині).

З тієї ж “опери” і кандидатура екс-губернатора Львівської області Миколи Кметя. Він балотувався по 126-му мажоритарному виборчому округу від партії “Самопоміч”, але програв висуванцю президентської політичної сили Андрію Коту. Уже маючи досвід керівництва областю, Микола Кміть має усі шанси на “друге пришестя” на посаду керівника ЛОДА.

Коментар для «ВЗ»

Анатолій РОМАНЮК,

політолог

Питання призначення голови ОДА ще не є актуальним. Голову ОДА призначає президент за поданням прем’єр-міністра. Наразі прем’єр-міністр перебуває у стадії “старий, але ще не новий”. Позиція голови обл­держадміністрації — це позиція, яка є предметом погодження. Тому поки не погоджена коаліція, реально говорити про шанси того чи іншого дуже складно. Коаліційні домовленості будуть включати в себе різні варіанти, в тому числі й варіант, що якась із політсил претендуватиме на позицію голови ЛОДА. Бачимо, що всі три сили, суб’єкти коаліційних домовленостей, у цьому “розкладі” представлені, але реально про посаду голови ЛОДА можна буде говорити тільки після того, як сформують уряд.

Схожі новини