Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Кандидати, які без погодження використовують символіку Блоку Петра Порошенка, – шахраї"

Виборчий штаб Блоку звинуватив таких кандидатів в обмані виборців

За словами координатора громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської, однією з новітніх шахрайських технологій цієї виборчої кампанії стало те, що недобросовісні кандидати на мажоритарних округах без погодження використовують символіку Блоку Петра Порошенка. «Багато шарлатанів, які використовують символіку Блоку Петра Порошенка, є насправді самовисуванцями і не були підтримані як узгоджені кандидатури від партій Майдану. Це кримінальний злочин, бо виборці не мають можливості дізнатися, чи справді ці кандидати є такими. Якщо ЗМІ заперечують цей факт, то все одно виборцям важко встановити, хто говорить правду, а хто — ні. Якби правильно працювали штаби, то вже було б відкрито десятки кримінальних справ», — наголошує Ольга Айвазовська.

Виборчий штаб Блоку Петра Порошенка зробив з цього приводу офіційну заяву. Блок вимагає від кандидатів, яких офіційно не підтримує, не використовувати символіку Блоку для обману виборців. «У ході кампанії, особливо на її завершальному етапі, деякі кандидати обманюють виборців і неправомірно використовують у своїй агітації матеріали, символіку або її фрагменти, які мають свідчити про начебто підтримку їх Блоком Петра Порошенка. Наголошуємо на неприпустимості подібних маніпуляцій”, — йдеться у заяві.

Мета таких кандидатів — не лише “підтягнути” свій особистий, вочевидь, не надто високий рейтинг до рейтингу популярної політичної сили, а й спробувати вплинути на підсвідомість виборця, дезорієнтувати, деморалізувати його.

Вже зафіксовано близько ста таких випадків по всій Україні. Найбільший скандал виник на 124-му Сокальському виборчому окрузі, що на Львівщині. Тут одразу два кандидати-самовисуванці намагаються безпардонно примазатися до президентського Блоку — колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій і депутат Львівської облради, підприємець Петро Федашко. Обидва стилізували свою рекламну продукцію під агітацію Блоку Петра Порошенка. Цим вирішили не обмежуватися — і у Федашка, і у Мусія агітаційні матеріали як брати-близнюки: імітують виборчий бюлетень із двома “віконечками”, в яких поставлені дві “галочки” — за кандидата і за... Порошенка. І це при тому, що єдиним кандидатом, якого Блок Петра Порошенка офіційно підтримав на цьому окрузі, є висуванець ВО «Батьківщина» Степан Курпіль. Лідер Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що саме Курпіль, на думку їхньої політичної сили, є найбільш гідним кандидатом на цьому окрузі, є консолідуючою фігурою. “В 124-му Сокальському виборчому окрузі ми вирішили підтримати Степана Курпіля. Він є важливою фігурою, яка консолідувала український парламент і гідно представляла Львівщину, наголосив Юрій Луценко. Відповідну заяву розміщено на офіційному сайті Блоку Петра Порошенка http://solydarnist.org.

“На фініші виборчої кампанії деяким кандидатам здали нерви. Особливо здивував Олег Мусій. У своїй листівці він закликає голосувати за цінності Майдану і тут же нехтує ними. Одна з цінностей Майдану — не обдурювати людей, вести чесну і моральну конкуренцію”, — прокоментував ситуацію в окрузі Степан Курпіль.

Схожі новини