Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Руслана Римарська: «Наше майбутнє залежить тільки від нас!»

9 жовтня у Стрию відбулася унікальна подія – розроблено Стратегію розвитку територіальної громади Стрийщини до 2020 року. В її створенні взяли участь «Центр суспільних інновацій», «Інститут міжнародних економічних досліджень» та співробітники Національного інституту стратегічних досліджень.

За результатами сформовано низку пропозицій про те, як перетворити Стрийщину у процвітаючий край, економічно успішний та соціально захищений. Про захід розповідає ініціатор заходу, к. е. н., докторант, громадський активіст, корінна стриянка Руслана Римарська.

— Пані Руслано, у чому необхідність створення такої Стратегії?

— Багато років поспіль місцевим органам виконавчої влади нав’язували плани «зверху», які часто не враховували ситуа­ції на місці — в менших територіальних громадах (район, місто, село). На 23-ій рік незалежності України не маємо соціально-економічної моделі розвитку держави на 50 років. Існування такої моделі — практика розвинутих країн. Ми створили прецедент: запитали у тих людей, які будуть впроваджувати зміни, чого хочуть і як бачать майбутнє свого краю. Саме вони, селищні голови, активісти, науковці, підприємці, представники бюджетної сфери та громадськості, працівники органів місцевого самоврядування, найкраще знають, які проблеми є найактуальнішими. Ми отримали очікуваний результат: розроблено конкретні кроки, а головне — реальні. Щоб їх реалізувати, не потрібно чекати допомоги держави, можна починати діяти вже завтра. Наявність такої Стратегії відкриває можливості співпраці громади Стрийщини з європейськими інституціями до залучення грантів і фінансової допомоги від країн Європи на конкретні проекти.

Ці результати ще опрацьовуватимуть експерти, зокрема економісти, які підрахують, скільки потрібно регіо­ну коштів для реалізації поставлених завдань. Розробка Стратегії триває. Її проміжні результати ми представимо громаді наприкінці жовтня, а з повним текстом можна буде ознайомитися вже наприкінці цього року. Тоді ж готову Стратегію з кошторисом подамо до уряду та до органів виконавчої влади всіх рівнів.

— Які ідеї з тих, що прозвучали на засіданні, ви би виділили?

— Найцікавішою є ідея відкриття на території району центру дозвілля дітей та дорослих на зразок Діснейленду. Це проект, який потребує величезних коштів, але ми не будемо чекати, доки хтось нам ці гроші принесе. Починаємо шукати їх самі, в першу чергу за рахунок промоції нашого регіону як інвестиційно привабливої території. Одним із першочергових кроків буде створення електронної сторінки Стрийщини в Інтернеті, яка буде представляти район для потенційних інвесторів. На цьому ресурсі буде створено інтерактивну карту Стрийщини, а кожне село створить своє портфоліо — довідку своїх переваг та можливостей. Необхідно надати громаді інформацію, як працювати з Європейськими інституціями щодо отримання грантів. Україна використовує тільки 2% всіх грантових можливостей Європи, і причин є дві: невміння писати проекти та відсутність прозорості цих проектів.

Першу причину ми можемо виправити і провести низку просвітницьких заходів та навчальних семінарів, як готувати проект­ну документацію — я особисто організую ці навчання для громадських активістів. Друга проблема залежить лише від нас! Якщо зможемо бути чесними і «дивитися у бік Європи», не кладучи собі у кишеню коштів від завищених цін та кошторисів, то все у нас вийде!

Також у Стратегії йтиметься про те, як підтримати талановиту сільську молодь й загалом відродити село, модернізацію в освітній та медичній галузях, покращення роботи соціальних служб, екологічну безпеку тощо.

— Чи маєте приклад успішної реа­лізації подібних стратегій в Україні чи за кордоном?

— Для розвинутих країн практика стратегічного планування від громади до керівництва держави — це норма. Для нас це поки що новація, проте вже маємо гарний приклад того, як громада самостійно взялася залучати кошти на розвиток своєї території: в м. Глинянах на Золочівщині за грантові гроші Європейського Союзу відновили лікарню та відремонтували дороги, і довели, що громада сильна. Вони повірили в свої сили і зробили перший крок!

Щодо інших районів області, то ми вже маємо зацікавлення від двох територіальних громад Львівщини, які виявили бажання провести подібні заходи. І це є зайвим підтвердженням того, що засідання в Стрию — це не моя передвиборча агітація, а бажання громади, членом якої є також і я, почати працювати на власне благо. Не важливо, якими будуть результати виборів, я все одно продовжу роботу над цим проектом і доведу, що сила громади та наполегливість її лідерів приведуть до процвітання мого рідного краю та України!

Якраз після розробки Стратегії розвит­ку Стрийщини я побачила, що наша віра в свої сили не втрачена, що громада готова і хоче змін! Тож зміни почалися!

Схожі новини