Передплата 2024 ВЗ

Як перемогти сильного суперника? «Малою війною»!

У рамках авторського проекту Ірини Фаріон «Від книги до мети» директор видавництва «Астролябія» Олег Фешовець презентував книгу швейцарського військового експерта

У Національному університеті “Львівська політехніка” відбулася чергова презентація авторського проекту “Від книги до мети” народного депутата України (ВО “Свобода”) Ірини Фаріон. Широкому колу зацікавлених в інтелектуальному спілкуванні запропоновано зустріч із науковим редактором книги Ганса фон Даха “Тотальний опір. Інструкція з ведення малої війни для кожного”, директором видавництва “Астролябія” Олегом Фешовцем.

Авторський проект Ірини Фаріон “Академічні майстер-класи: від книги до мети” — це щомісячні зустрічі з відомими українськими науковцями та митцями, які презентують свої книги та мистецькі твори. “У пору інформаційної заблокованості української науки та мистецтва такі зустрічі мають на меті доносити інформацію про наукові та мистецькі новинки та формувати інтелектуально-мистецькі середовища”, — розповіла журналісту “ВЗ” автор проекту Ірина Фаріон.

Проект розпочався у 2011 році. Щороку автор випускає друком брошуру — своєрідний творчий звіт. “Третій сезон” проекту став найважчим, адже саме у 2013-2014 роках відбувалася Революція гідності, тож зустрічі набули особливо патріотичного звучання. У грудні-2013, коли вже палав Майдан, наснаги учасникам проекту своїм словом надавав поет-пісняр Богдан Стельмах. У січні-2014 в епіцентрі революційних подій — Київській міській раді — відбулася зустріч із культовим співаком гурту “Кому вниз” Андрієм Середою. У квітні 2014 року нецензуроване видання “Кобзаря” Тараса Шевченка представляв його упорядник, доцент Харківського національного університету Микола Зубков. “Мабуть, складно значній частині нашого суспільства і більшості політичного проводу усвідомити Шевченкові мовні посили крізь товщу його двохсотліття: “... на москалів не зважайте, нехай вони пишуть по-своєму, а ми по-своєму: у них народ і слово, і в нас народ і слово”, — цитує класика Ірина Фаріон.

Усім, хто зібрався на презентацію, запропонували незвичне видання — книгу швейцарського воєнного експерта майора Ганса дон Даха (1927 — 2003). Вона як ніколи є актуальною для українців-патріотів. Це чудовий посібник, як перемагати навіть тоді, коли супротивником є, здавалося б, непереможна і суттєво переважаюча військова потуга.

«Книга легітимізує партизанську, “народну” війну. Коли сильного суперника перемогти не можна, необхідно воювати за принципом малої війни, — зазначив на презентації науковий редактор книги Олег Фешовець. — Цей принцип Швейцарія застосовувала під час Другої світової війни, і Німеччина та Італія не наважилися окупувати її. Коли військове командування Німеччини проаналізувало систему громадянської оборони Швейцарії і порахувало, скільки потрібно залучити дивізій для її ліквідації, вирішило, що краще відмовитися від таких планів. Таким чином Швейцарія забезпечила собі мир. Здобула мир тому, що постійно готується до війни».

Схожі новини