Передплата 2024 «Добрий господар»

Чоловік Королевської іде слідами Азарова-молодшого...

За 10 днів до парламентських виборів можна відзначити кілька тенденцій нинішньої кампанії: консолідація демократичних сил проти “вчорашніх”, рецидиви “гречки” і “тітушків”, деякі технічні проблеми з організації голосування.

І все це — на тлі стійкого інтересу до нього. Останні соціологічні опитування засвідчують, що продемонструвати своє волевиявлення у неділю, 26 жовтня, готові майже 60% виборців...

На поточному тижні Верховна Рада поставила бар’єр перед виборчими злочинцями, які завойовують собі прихильників шляхом підкупу громадян — роздачею продуктів, грошей, надаванням послуг. Прийнято закон, який передбачає за такі порушення позбавляти волі винуватців на строк від

2 до 4 років. Якщо б цей закон ухвалили трохи раніше, караючий меч правосуддя було б занесено над екс-“регіоналами” Сергієм Ківаловим, Дмитром Добкіним і ще над 11 політиками, яких викрили у зваблюванні на свій бік виборців наборами з макаронів, олії, гречки, цукру, згущеного молока. А також — тортами, простирадлами, пластиковими вікнами, благодійними вечорами, безплатними концертами, оплатою проїзду громадян у маршрутках. За повідомленням Комітету виборців, кандидати у народні депутати підкуповують виборців у кожному третьому окрузі...

У деяких округах на сході і на півдні помічено старі виборчі болячки, зокрема використання “тітушок”. Такі факти зафіксовано у в/о №132 у Миколаїв­ській області — особи кримінальної зовнішності переслідують членів штабу Аркадія Корнацького, який на попередніх виборах натерпівся від команди Януковича.

Попри похід на ці вибори кількома окремими колонами, демократи все-таки домовилися скоординувати свої сили на одномандатних округах і поступитися місцем найбільш рейтинговому представникові “майданних” партій. Зроблено це, аби не розпорошувати на “мажоритарці” сил і не пропустити у парламент одіозних кандидатів від минулої влади — того ж Ківалова, Добкіна, Журавського, Карташова, Климова, Сальдо, Рибакова, Балицького та інших. “Народний фронт” погодився зняти на користь сильніших партнерів своїх висуванців у дев’яти виборчих округах, партія “Батьківщина” — у семи, Блок Петра Порошенка — у двох.

“Вчорашні” таки мають надію прорватися у сесійну залу. Зокрема, у Слов’янському виборчому окрузі на Донбасі, чиїм нардепом у попередньому скликанні був син колишнього прем’єр-міністра Олексій Азаров, балотується чоловік одіозної Наталії Королевської — кандидат від “Опозиційного блоку” Юрій Солод. У цьому напівзруйнованому війною місті він не соромиться вішати на будинки височезні білборди і обіцяти “Продовжу програму О. Азарова”. Того самого, в якого через підозру про відмивання брудних грошей Австрія заарештувала банківські рахунки на 6,7 млн. євро. До речі, за прикладом своєї дружини і старших товаришів по партії Солод роздає слов’янцям продуктові пакети від імені свого фонду “Дорога життя”...

У Центральній виборчій комісії переживають, що подекуди виборчі комісії ще не розпочали свою роботу. Є побою­вання, що не вдасться вчасно надрукувати бюлетенів для всіх мажоритарних округів. На деяких ДВК іде свідомий саботаж з боку членів комісій від “антимайданних” сил. Щоб зірвати виборчий процес, подекуди використовують кримінальний елемент. На Черкащині зникли печатки 14 дільничних виборчих комісій, тож Центрвиборчком спішно виготовляє дублікати.

Найбільша поки що проблема — як голосуватимуть учасники АТО. Йдеться про дільниці майже для 50 тисяч виборців цієї категорії. Цю проблему мали вирішити у парламенті минулого вівторка, внісши відповідні зміни у виборче законодавство. Але через блокування Верховної Ради з боку невідомих радикалів засідання достроково закрили, питання так і не розглянули. Не виключено, у найближчий день-два народні депутати зберуться на позачергове засідання і знімуть всі проблеми.

Кожен п’ятий

з керівного складу (голова, заступники, секретар) окружних виборчих комісій зізнався, що отримує грошову винагороду від партії, яка делегувала його на виборчу роботу. Такі дані оприлюднила моніторингово-аналітична група «Цифра», за результатами дослідження, проведеного спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Казенна оплата праці члена ОВК — 1000-1200 гривень за кампанію.

Схожі новини