Передплата 2024 «Добра кухня»

Не служив в армії? Підеш розвантажувати вагони

В Україні запровадили поняття «трудова повинність», яка у випадку воєнного стану стосуватиметься і жінок

Попри оголошене перемир’я Україна продовжує готуватись до війни. Принаймні готує законодавчу базу для введення воєнного стану. Минулого тижня переполоху наробило повідомлення про те, що уряд запровадив порядок примусового залучення цивільних осіб до різних робіт в умовах військового стану. Навіть термін спеціальний запровадили — трудова повинність. Відтак відразу ж посипались коментарі про те, що, прикриваючись військовим станом, людей змусять безкоштовно гарувати, будуючи заводи олігархам. Інші ж стверджували, що тепер навіть жінок зможуть змусити копати окопи, коли над головою свистітимуть кулі. Що ж насправді означає ця трудова повинність?

Виявляється, “Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану” діяв і досі. Остання редакція — від 2011 року. Щоправда, тоді це була формальність. Ніхто й не уявляв, що в Україні й справді можуть ввести воєнний стан. Тепер, коли країна уже півроку в стані війни — неоголошеної, гібридної, але війни, довелось в алярмовому порядку перетрясати як військові запаси, так і законодавчу базу. Відтак у цей “Порядок...” “внесли кілька змін та доповнень”.

За словами міністра праці Людмили Денисової, одним з таких уточнень є термін “трудова повинність”. Відповідно до документа, “трудова повинність — короткостроковий трудовий обов’язок на період мобілізації і воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, а також ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, які виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, що не потребує обов’язкової згоди особи, стосовно якої запроваджується такий трудовий обов’язок”.

До так званих суспільно корисних робіт можуть залучати усіх працездатних осіб, у тому числі тих, що не підлягають призову на військову службу. Тобто жінок це також стосується. Не залучатимуть до “примусівки” лише жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також вагітних, якщо робота може зашкодити їхньому здоров’ю. Не стосуватиметься трудова повинність і тих працівників, що заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер. Тож до суспільно корисних робіт залучатимуть насамперед безробітних та інших незайнятих осіб; працівників підприємств, що не залучені до виконання військових замовлень; осіб, зайнятих в особистому селянському господарстві; студентів ПТУ та вузів; осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

При цьому з людьми, яких залучили до таких робіт, обов’язково укладатимуть строковий договір. Передбачена навіть оплата праці. Які саме роботи вважаються суспільно корисними, також чітко прописано. Якщо якийсь військовий чинуша вимагатиме, аби хтось будував йому дачу чи відмітав сніг біля будинку, — можна послати подалі. Трудова повинність не означає, що осіб, яких не призвали в армію, завезуть у зону бойових дій і змусять там рити окопи. Відповідно до порядку, забороняється виконання суспільно корисних робіт у районах ведення бойових дій, а також на необоронюваній місцевості, виникнення небезпечних і особливо небезпечних інфекційних хвороб, місцях розташування вибухонебезпечних предметів, радіаційно або хімічно забруднених територіях.

Які роботи вважаються суспільно корисними?

— Ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед ті, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності населення та обороноздатності держави;

— Розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг;

— Будівництво швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту, найпростіших укриттів, протизсувних, протиповеневих, протиселевих, протилавинних, протиерозійних, інженерно-фортифікаційних та інших інженерних споруд спеціа льного призначення;

— Ремонт і будівництво.

Схожі новини