Передплата 2024 «Добрий господар»

Американські десантники стали пліч-о-пліч з українськими воїнами

На Яворівському полігоні розпочалися міжнародні миротворчі навчання «Репід Трайдент-2014»

15 вересня о 9-й годині ранку на Яворівському полігоні (Міжнародному центрі миротворчості та безпеки) пролунали гімни України та США — країн-співорганізаторів міжнародних миротворчих навчань “Репід Трайдент” (“Стрімкий Тризуб”). На плацу центрального містечка полігону вишикувалися для урочистого відкриття навчань військовослужбовці 15 країн світу — України, США, Великої Британії, Канади, Болгарії, Азербайджану, Латвії, Литви, Грузії, Німеччини, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії та Іспанії.

Урочистості відкрили співкерівники навчань — український полковник Олександр Сивак та полковник армії США Фред Рензі. “У цей важкий для України час, коли наша держава протистоїть агресору, який має одну з найсильніших армій у світі, — зауважив полковник Сивак, — як ніколи починаєш розуміти девіз цих навчань — “Партнерство заради миру”. Ми глибоко вдячні за підтримку нашим союзникам, які беруть участь у навчаннях”.

Спілкуючись з журналістами, представники армій іноземних держав охоче розповідали про власний бойовий досвід, проте категорично відмовлялися відповідати на питання, що стосувалися україн­сько-російського збройного протистояння. Іспанський капітан Чеїта, коли його запитали, що думає про російську агресію проти України, відповів: “Це важке політичне питання. Я — солдат, приїхав в Україну вчитися співпрацювати у миротворчих операціях...”.

військові
військові

Майор Девід з канадського підрозділу у відповідь на ідентичне питання нагадав, що канадський уряд висловив підтримку Україні. А що стосується його особисто, зауважив офіцер, то його справа не обговорювати зовнішньополітичну ситуацію, а навчити своїх українських колег розміновувати саморобні вибухові пристрої. Великий досвід у цій справі майор отримав в Афганістані. Українські офіцери також нагадували, що цьогорічні міжнародні миротворчі навчання — планові. Отож ніяк не стосуються подій на сході України.

військові
військові

Та “легенда”, за якою проводитимуть навчання на Яворівському полігоні, красномовна: між двома сусідніми країнами почався збройний конфлікт через провінцію “Яворів”, владу в якій захопили озброєні сепаратисти. Коли почала литися кров мирного населення, міжнародна спільнота скерувала у зону конфлікту міжнародний військовий контингент, який має встановити мир...

Найбільшу групу учасників міжнародних навчань склали українці — 591 військовослужбовець — курсанти Львівської академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, бійці Національної гвардії та підрозділ морської піхоти. Другий за кількістю — американський підрозділ — 156 військовослужбовців здебільшого 173-ї парашутно-десантної бригади армії США (базується у Європі). На плацу американські десантники вишикувалися пліч-о-пліч з українськими морськими піхотинцями. І це сприймалося символічно.

Схожі новини