Передплата 2024 «Добра кухня»

Депутати раптом захотіли відкритих списків на виборах...

У вівторок, 2 вересня, розпочинається осіння, остання для цього складу парламенту, сесія. А напередодні голови фракцій і комітетів обговорювали порядок денний своєї роботи.

Сенсацією стало повідомлення представника “Батьківщини” Сергія Соболєва про те, що всі керівники фракцій і груп погодилися на те, щоб запровадити уже на цих виборах пропорційну систему з відкритими списками. Одне з того, чого люди вимагали на Майдані...

Як відомо, раніше неодноразові спроби внести це питання у порядок денний наштовхувалися на обструкцію теперішніх і колишніх “регіоналів”, комуністів, позафракційних та й деяких представників демократичного крила. Кожен керувався своїми мотивами. Тож вибори планували проводити за віджилою, недемократичною схемою — змішаною системою, яка створювала можливості для корупційних діянь (найперше — під час виборів у мажоритарних округах). І ось крига скресла! Депутати погодилися обирати своїх наступників суто за партійними списками. Окрім іншого, це дозволить провести вибори на території всієї країни, включаючи навіть тимчасово окуповану, ту, де зараз відбувається АТО.

А також дозволить самим рядовим виборцям, а не партійним вождям визначати, хто насправді достойний працювати у парламенті. За словами Соболєва, якщо рішення про нову систему виборів таки ухвалять, це завадить пройти до Верховної Ради “черговим стрільцям, черговим терористам, команді Януковича”.

Питання про зміни до виборчого законодавства, інші проблеми виборчого процесу обговорювали вчора на зустрічі депутатів з президентом Петром Порошенком. Там же радилися щодо доцільності введення в Україні воєнного стану, про що активно дебатують у суспільстві. У вівторок депутати хочуть заслухати міністра оборони Валерія Гелетея про ситуацію в зоні АТО, яка за останній тиждень значно ускладнилася.

На цьому тижні народні обранці обіцяють прийняти всі необхідні рішення на підтримку обороноздатності країни, зміцнення її економічного стану. Збираються також ухвалити у другому читанні закон про люстрацію. Не виключено, що депутати проголосують за відмову від позаблокового статусу України — відповідний законопроект від імені уряду вніс прем’єр Арсеній Яценюк.

Схожі новини