Передплата 2024 ВЗ

Спека!

31 липня в Україні був найспекотніший день у Європі – 36 градусів!

Навіщо їхати на закордонні пляжі у пошуках сонечка для шоколадної засмаги, якщо “спекотні циклони” докотилися до України. Останній день липня в Україні виявився найгарячішим у Європі — плюс 36! Лише у західних регіонах України — 30-32 градуси вище нуля та... локальні грози. Висока температура повітря (близько 36 градусів) зафіксована цього дня лише в окремих районах Іспанії та Португалії. У турецькій Анталії вдень пригріло до 35 градусів, у болгарському Сонячному Березі — 27 градусів, у хорватському Дубровнику — 22, у грецьких Салоніках — 33.

Як розповіла “ВЗ” начальник відділу метеопрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Лариса Луцан, ще навесні синоптики передбачали, що липень та серпень 2014 року будуть найгарячішими місяцями літа. Вночі мінімальна температура на рівнинній частині Львівщини — 19 градусів, вдень — 28-32 градуси вище нуля. Найвища температура в області зафіксована у Бродівському районі — 31 градус, у Львові — понад 30 градусів, у горах — 29 градусів. Рекордсмен щодо опадів у липні — Турківський та Сколівський райони (дві місячні норми дощу). Найбільша посуха — у Бродівському районі.

“Чому в нас така спека? Річ у тім, що зараз Львівщина перебуває під впливом потужного теплого антициклону з центром над територією Росії, — пояснює Лариса Луцан. — Переважає південно-східний вітер, який приносить тепле повітря. Вдень вітер посилюється. З 2 серпня очікуємо піку температури у Львівській області — 29-34 градуси, в окремих районах області — 35 градусів. З 31 липня по 4 серпня на Львівщині — висока пожежна небезпека. В епіцентрі ризику — Жовківський, Радехівський, Бродівський, Сокальський, Буський, Перемишлянський райони. В цих районах треба бути обережним з вогнем”.

За словами синоптика Гідрометцентру, температурний рекорд у Львові було зафіксовано 31 липня 1994 року — 32,6 градуса (за даними метеоспостережень з 1946 року).

“Спекотна погода — це, насамперед, дискомфорт для людей, — зауважує Лариса Луцан. — Повітря — сухе (25-35%). Для людей, які страждають на алергію, це погано. Атмосферний тиск, хоч і не високий, але без коливань. Ми не адаптовані до надто спекотної погоди. Люди відчувають навантаження на організм. Можливі перепади емоційного стану (збудливість, дратівливість), зниження уваги, працездатності, імунітету. У спекотну погоду хочеться багато спати. Треба пити багато води, уникати сонця, перебувати в тіні. На вулиці дозволено працювати до 11-ї години ранку та після 17-ї. Наприкінці липня день стає меншим, активність сонця припадає на 12-14 год.”.

Схожі новини