Передплата 2024 «Добра кухня»

«Коли зайшли у свої кабінети — зітхнули з полегшенням»

З понеділка голова ЛОДА Олег Сало і чиновники запрацювали у звичному режимі

З понеділка, 17 лютого, Львівська ОДА запрацювала. Після кількатижневого блокування та перебування на другому поверсі активістів з “Народної самооборони” та “Правого сектору” посадовці апарату “Білого дому” зайшли до своїх кабінетів. Досі працювали “в екзилі” — в інших департаментах та кабінетах за межами будівлі. У ніч з 16 на 17 лютого активісти повністю розібрали барикади перед ЛОДА.

Барикади розгрібали шість вантажівок та один екскаватор. З понеділка по вулиці Винниченка пішов приватний транспорт. О 8-й ранку до робочих кабінетів зайшли голова Львівської ОДА Олег Сало разом із заступниками. “В приміщенні ЛОДА навели порядок, — сказав Олег Сало. — Претензій немає. Починаємо працювати в нормальному режимі”.

Журналіст “ВЗ” навідалася до “Білого дому” у перший день робочого тижня. У понеділковий ранок на вулиці Винниченка заторів немає. При вході у Львівську ОДА охоронці не прискіпувалися до відвідувачів, не перевіряли посвідчень, перепусток. У коридорах чиновників обмаль. Приймальні заступників голови ЛОДА “окупували” посадовці з інших департаментів, відвідувачі. Помічники та секретарі не встигають записувати охочих потрапити на прийом до заступників.

На другому поверсі — новація. Галерею портретів усіх губернаторів демонтували. Робітники білять стіни. В апараті Львівської ОДА “ВЗ” пояснили, що куточок, де раніше була галерея портретів, використають по-іншому. Там висітимуть пейзажі. А для портретів знайдуть місце в якомусь із музеїв Львова або виділять окрему кімнату у Львівській ОДА. Зміни роблять, мовляв, для того, щоб туристи, які мандрують коридорами, бачили не “фейси” колишніх губернаторів, а неповторну красу області — природу, архітектуру...

Заходжу в кабінет, де працюють провідний спеціаліст прес-служби апарату Львівської ОДА Людмила Коноваленко та прес-секретар голови ЛОДА Ірина Мартинюк. Пані Людмила розповідає, що під час блокування ЛОДА їхній підрозділ працював у департаменті культури (у приміщенні обласної ради на вул. Винниченка, 16). Один комп’ютер ділили на п’ятеро осіб. Тіснилися у малому кабінеті. “Роботи назбиралося багато, — продовжує Людмила. — Коли зайшли у свій робочий кабінет, зітхнули з полегшенням. У коридорах прибрано. Думала, буде гірше”.

До розмови приєднується Ірина Мартинюк: “Ми не зривали роботу, але в деяких моментах було складно. Оскільки бракувало комп’ютерів, носили з собою нетбуки та ноутбуки. Коли працівник звикає до свого кабінету, то працювати в чужому незручно. Правдами і неправдами стягували з диска фотографії, щоб розмістити їх на сайті. Не мали при собі бази даних працівників ЗМІ. Все це створювало дискомфорт”.

Заходжу у приймальню заступника голови Львівської ОДА, керівника апарату Андрія Мадзяновського. Там чимала черга відвідувачів. Не бракує посадовців, які прийшли завізувати документи. Заступник проводив робочу нараду. За кілька хвилин його секретар повідомила, що можна зайти в кабінет. Чиновник утрясає робочі питання телефоном. На стіні — портрет Віктора Януковича, на тумбочці — погруддя Івана Франка. Є кілька ікон. Настрій пана Мадзяновського робочий.

Схожі новини