Передплата 2024 «Добрий господар»

На «лижичок» Руслана не образилася

У Брюсселі співачка вмовляє європейських політиків прийняти санкції до української влади

Щойно Руслана покинула Майдан і вилетіла до Брюсселя, як співачку взялись критикувати. 19 січня в ефірі “Громадського ТБ” ведучий Богдан Кутєпов вжив новий термін “лижички”. Так пан Кутєпов охарактеризував співаків на Майдані, котрі закликають до мирного протистояння. Після резонансного висловлювання Кутєпова у колективі “Громадського ТБ ”, за зізнанням самого ж ведучого, виникли суперечки — чи мав право оглядач висловлювати суб’єктивні думки в ефірі? “На образи в мій бік ніяк не реагую. Продовжую рухатись вперед і робити суспільно корисні речі”, — розрядила конфлікт Руслана.

Зараз Руслана перебуває у Брюсселі, тут готує виступ на пленарному засіданні Європейського комітету з питань економічної та соціальної політики. “Брюсселю потрібна публічна інформація про події в Україні — правдива і оперативна, не з Інтернету чи телебачення, — каже Руслана. — Безперервно стежу за тим, що відбувається в Україні. Чесно кажучи, коли два місяці стоїш на Майдані, починаєш передбачати розвиток подій. Мене хвилювало, як світ сприйме “телекартинку”, що ітиме з України. Переживала, як іноземні політики відреагують на агресивні дії протестувальників, у контексті усіх тих переговорів, які тут відбуваються. Бо ми хочемо, аби у Європарламенті була активна діюча група, яка підтримує мітинг українців не словами, а вчинками. Мітинг у Брюсселі з моєю участю присвячений європейським урядам, аби вони реагували на події в Україні. Нам потрібні санкції. На мою думку це той подразник, який може зупинити злочинну владу в її агресивних діях”. Співачка вже дала інтерв’ю для найбільшої державної бельгійської франкомовної телерадіокомпанії. Руслана звернулася з проханням як до європейських посадовців, так і до простих громадян — із закликом підтримати українців у прагненнях щодо застосування санкцій проти злочинної влади.

Співачка зізнається, що хотіла би бути зараз на барикадах, проте чоловік наполіг на її перебуванні у Брюсселі.

“Руслана нервується, сильно переживає за все і за всіх. Ледве вмовив, щоб не вилітала до Києва. Пояснив, що в Брюсселі вона виконує конкретну справу, яку ніхто за неї не зробить”, — каже Олександр Ксенофонтов. Руслана занепокоєння не приховує, каже, що її виступ у Європарламенті буде рішучим. “Людей довели до точки кипіння. Зі сцени я неодноразово закликала владу не провокувати українців. Влада довела людей до того, що одягати захисні предмети стало нормою. Обіцяю, що у вівторок на засіданні Європарламенту я буду говорити дуже гостро”, — каже співачка.