Передплата 2024 «Добра кухня»

На виборах багато роботи мали «тітушки»…

Влада репетирувала маніпуляції перед президентською кампанією

У неділю, 15 грудня, крім Євромайдану, погляди українців були звернуті до п’ятьох інших «больових» точок країни — у Києві і Київській області, на Миколаївщині, у Черкаській області — там відбувалися повторні вибори народних депутатів. Процес голосування і підбиття підсумків став ще одним тестом на стан демократії в Україні. Схоже, влада і його провалила. Як і в жовтні 2012 року, цього разу на перевиборах, було застосовано брудні технології: підкуп, каруселі, незаконна агітація, погрози…

В окрузі №94 (Обухів) спостерігачі від опозиції зафіксували вкидання у виборчі скриньки зайвих бюлетенів, що може призвести до визнання виборів на окремих дільницях недійсними. Тут також помітили активність представників сумнозвісного «Посольства божого», до якого мав відношення екс-мер Києва Черновецький — вони вдавалися до «каруселей». За даними екзит-полів, в цьому окрузі перемагав представник опозиції Андрій Лозовий. Щоб нівелювати його перемогу, штабісти провладного кандидата Руслана Бадаєва вдавалися до підкупу виборців. За кожний голос пропонували 1000 грн. До 17-ї години спостерігачі виловили 34 таких «купців».

Зафіксовано також вимоги «добродійників» сфотографувати заповнений бюлетень — вочевидь, для того, щоб розрахуватися за «правильне» голосування.

«Каруселі» помітили і на дільницях Первомайська. 12 автобусів з «липовими» виборцями тут було заблоковано.

Одне з поширених порушень — присутність сторонніх осіб на дільницях, як правило, «осіб спортивної зовнішності». Представники опозиційних команд повідомили, що понад 700 «тітушкам» видали посвідчення кореспондентів «Московського комсомольця». «Тітушки» окупували підходи до багатьох дільниць, що відлякувало виборців. Можливо, через це на багатьох округах явка була вкрай низькою. За повідомленням ЗМІ, погрози надходили і на адресу членів виборчих комісій.

А тим часом голова ЦВК, «регіонал» Михайло Охендовський заявив, що повідомлення про порушення на недільних виборах до нього не надходили…

Схожі новини