Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Даішників боятися – в ЄС не «рулити»

Обіцяні автоінспекцією штрафи за європейські «сонечка» на номерних знаках водіїв не лякають

Екстрене гальмування Януковича на європейському шляху не завадило «в’їхати» в Євросоюз українським автомобілістам. У розпал Євромайдану водії (і не лише у столиці) масово почали переходити на номерні знаки з ЄСівською символікою. Номери — свої, але замість українського двоколора з Тризубом і позначкою UA — синьозірковий чотирикутник з тими ж літерами. Щоб «перемаркувати» номерний знак на «євросоюзівський», автомобілісти користуються наклейками.

У ДАІ на таке вираження євромайданівської солідарності відреагували офіційним «лікнепом» з цитуванням витягів із Правил дорожнього руху (ПДР) та Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП). В автомобільному «статуті» прописано: «Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чистими і достатньо освітленими». А це — стаття КпАП, на яку посилаються у Державтоінспекції: «Експлуатація водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах, знищені або підроблені — тягне за собою накладення штрафу від п’ятнадцяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Якщо перевести покарання у цифри, виходить від 255 до 340 гривень.

Отож, наклеївши на номери свого авто європейське «сонечко», будьте готові, що вас можуть законно за це оштрафувати.

Та водіїв попередження ДАІ не відлякало. Знайомий автомобіліст з Києва розповідав, що у столиці даішники за «переклеє­ні» номери не прискіпуються. «У ДАІ теж нормальні люди є, усе розуміють, — каже Євген. — І хоч ці хлопці самі на Євромайдан не виходять, нам не заважають своє відстоювати. Думаю, дехто з них і собі номери «з Євросоюзом» почепив би, і навіть на Майдан пішов. Але з роботи бояться полетіти. Хоча є і такі, що не чіпляються до автомобілістів, бо знають: коли народ злий, його не варто ще більше злити».

Щоб не напрошуватися на штраф за нак­лейку на номерах, краще почепіть на авто прапор (а ще краще — два, український і Євросоюзу) чи стрічку зі символікою ЄС.

Схожі новини