Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Допоможіть Майдану дровами, продуктами і теплим одягом

Євромайданівському «фронту» потрібні міцні тили. Першими їх забезпечили кияни, які з самого початку столичних протестів приносили на Майдан їжу, теплий одяг і навіть свої «квадратні метри» з майданівцями ділили.

Київ

Зголосилися у майданівські «завгоспи» і підприємці, допомагаючи хто продуктами, хто дровами, хто медикаментами. Але київських тилів недостатньо. Організатори польових кухонь кинули клич по всій Україні: допоможіть, хто чим може. Потрібно найнеобхідніше: від хліба і солі до ножів для нарізання продуктів.

На Майдані перед «ёлкой» вже кілька днів працює передноворічний ярмарок. Тільки не такий, як був завжди. Дерев’яні будиночки-ятки, встановлюючи які, столична влада сподівалася потіснити мітингувальників з головної площі, пристосували під пункти збору і роздачі продуктів. На одному з будиночків почепили підбадьорливу «вивіску» із написом «Організація прийому і видачі чаю та їжі. Ціна — посмішка та гарний настрій».

На території Михайлівського собору збирають для майданівців не лише харчі, а й теплий одяг, ковдри. Тут же працюють пункт обігріву, польова кухня, медпункт. Небайдужі приносять сюди і гроші для потреб Майдану. При мені бабуся підійшла до столиків, де дівчата робили канапки і наливали чай, і каже, простягаючи 50 гривень:

— Діточки, а гроші можна здати?

— Підіть, будь ласка, до організаторів. Ми тільки продукти приймаємо.

— Я вам віддам, а ви передасте, а то ноги болять ходити, — просилася бабуся.

Двоє хлопців з «волонтерськими» бейджиками взяли пенсіонерку під руки, щоб допомогти їй пройти до приміщення на території собору, де збирають кошти для майданівців. Усе, мовляв, має бути записано, офіційно, а то аферистів, охочих заробити на Майдані, стільки розвелося.

Звертаємося до усіх, хто хоче допомогти на потреби майданівців коштами: у жодному разі не перераховуйте гроші на рахунки, які вам підсовують на вулицях, в Інтернеті. Краще купіть на ці гроші щось з продуктів і принесіть чи передайте на Майдан.

Небайдужі організовують для протестувальників перевізні і переносні кухні. Під Кабміном бачила, як до майданівців, які блокували рух на проїжджій частині, під’їхав «чобіток», з нього вийшли чоловік з жінкою, витягли величезний бідон і розливали з нього у пластикові тарілки гарячий суп. Люди, які стояли на дорозі живим шлагбаумом, передавали тарілки одне одному і їли, стоячи на посту.

Там же, біля Кабміну, жінки просто біля бокового під’їзду урядової будівлі розбили «буфет»: розклали на бетонному підвищенні продукти, роздаючи канапки, печиво, фрукти, каву, чай.

Ті, хто мають можливість перекусити за власні гроші, на дармові продукти не заряться. Розуміють, комусь канапка і стакан принесеного киянами кави чи чаю тут і зараз потрібніші. Бачила, як люди терпляче стоять у довжелезних чергах до кав’ярень на колесах, щоб випити чогось гарячого для зігріву. Хоча через дорогу — польовий «буфет», де можна той же стакан чаю чи кави взяти задурно.

Схожі новини