Передплата 2024 «Добра кухня»

Вибори делегатів затримають обрання ректора ЛНУ

На Вченій раді ЛНУ імені Івана Франка відбувся розгляд змін до Статуту. На Раді ухвалили підготувати проект змін, згідно з яким обиратимуть делегатів.

Ситуація двояка. З одного боку, на думку ініціаторів змін, збільшення кількості виборних делегатів допоможе уникнути розпорошення голосів. З іншого — ця процедура відтермінує обрання ректора ще на кілька місяців, і невідомо, як протягом цього часу функціонуватиме заклад без свого очільника.

«На вченій Раді вирішили створити комісію, де будуть три представники від юридичного факультету, стільки ж представників Профспілкової організації та від ректорату, а також голова студентського уряду і голова студентської профспілки, ­ розповідає “ВЗ” Андрій Бойко, один із кандидатів на пост ректора ЛНУ імені Івана Франка, декан юридичного факультету цього вишу. ­ Ця комісія повинна підготувати проект змін до Статуту університету. В основному це має стосуватися збільшення кількості делегатів на конференції Трудового колективу та обрання самих делегатів».

Згідно із новим рішенням, буде розподілено квоту між структурними підрозділами. Повинно бути не менш як 75% науково­педагогічних працівників та не менше 10% студентів. Відповідно до цих квот буде розподілено кількість делегатів від підрозділів. Далі відбудуться конференції трудових колективів, на яких і обиратимуть делегатів.

«Проект змін до Статуту комісія повинна підготувати до 30 жовтня. Вчена рада повинна їх розглянути та визначити терміни проведення конференцій трудового колективу та квоти представників. Тоді ж розгядатимуть зміни, ­ продовжує розмову пан Бойко. ­ Міністерство освіти вже надіслало університету листа, щоб заклад вніс зміни до Статуту у тій частині, де є невідповідність із законом про освіту (в одному із номерів «ВЗ» ми детальніше розглядали цю невідповідність. ­ Авт.). Лист отримали в понеділок. Думаю, це випадковість, що розгляд змін до Статуту збігся у часі із міністерським листом».

Згідно з новими змінами, виборних делегатів може бути від 350 до 500. Така велика кількість виборців, на думку Андрія Бойка, дозволить не допустити ситуації розпорошення голосів між кандидатами на ректорське крісло. Якщо жоден із претендентів не набере 30% голосів, міністерство на два роки призначить виконувача обов’язків.

І найголовніше. Оскільки в Міносвіти знають про майбутні вибори делегатів, процедура яких може тривати і до кінця листопада, вибори ректора можуть розпочатися аж у грудні­січні. Відповідно, швидше цього періоду чекати листа від Міністерства освіти зі списком затверджених кандидатів не варто. А отже, ще кілька місяців вуз залишатиметься без голови. Як це позначиться на функціонуванні університету, покаже час.