Передплата 2024 «Добра кухня»

Європа не дасть Росії зобидити Україну

У відповідь на торгові війни Кремля Захід нам обіцяє допомогти більш відкритими кордонами, інвестиціями, позиками

В однобічній «холодній війні» Росії проти України, яка триває уже котрий місяць, Київ отримав важливого союзника в особі Заходу. У четвер після обіду Європейський парламент у французькому Страсбурзі ухвалив резолюцію, в якій засуджує тиск Москви на Україну та інші держави, які входять у програму Східного партнерства і прагнуть інтегруватися в Європу. «Закликаємо Російську Федерацію утриматися від тиску на східних партнерів і повною мірою поважати їхнє суверенне право на власний політичний вибір», — сказано в тексті резолюції.

Над цим документом працювали всі групи ЄП. У резолюції міститься заклик до Єврокомісії захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, зокрема економічного, «вживши конкретних та ефективних» заходів на підтримку партнерів». Ніколи раніше Європа за Україну так потужно не заступалася…

У резолюції нагадують про зобов’язання Європи, які вона взяла на себе у Будапешті в 1994 році, ­ в обмін на рішення Києва відмовитися від ядерної зброї. Обумовлені тоді гарантії безпеки передбачали, що у випадку пресингу на Україну з боку інших країн (політичного чи економічного), західні партнери підставлять плече.

Цей момент настав. Європейський парламент засудив той факт, що напередодні Вільнюського саміту щодо країн, з якими може бути підписано або парафовано Угоду про асоціа­цію, посилюється відкритий і наростаючий тиск з боку Росії, мета якого ­ стримати від зближення з Євросоюзом. Такий тиск депутати ЄП назвали неприпустимим. І заявили, що зближення України з ЄС, політичні і економічні реформи у ній на основі західних цінностей тільки на користь Росії. Що лібералізація торгівлі між Україною і ЄС матиме позитивні результати і для інвестиційної співпраці між Україною та Російською Федерацією. Це, як сказано у резолюції, «розширило б зону стабільності, процвітання на кордонах з Росією».

Як випливає з резолюції, у відповідь на дискримінаційну політику Кремля Євросоюз готовий допомогти своїм партнерам. А саме — «шляхом тимчасового застосування відповідних частин Угоди про асоціацію та глибокої і всебічної зони вільної торгівлі з моменту її підписання» (вочевидь, не чекаючи ратифікації — І. Ф.). Європа дала зрозуміти, що відразу після підписання Угоди про асоціацію готова розморозити для України відкладені кредити і програми фінансової допомоги. Ще більш спростити візовий режим, щоб з часом українці їздили в Європу без будь­яких перепон.

Торгові війни, які затіяла Росія, автори резолюції вважають лише прикриттям кричущого політичного тиску. Відтак закликають європейські інституції захищати країни Східного партнерства, посилаючи їм «потужний сигнал підтримки».

Цю підтримку Україні та іншим державам, які входять у програму Східного партнерства, висловив також комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. «Будь­які загрози з боку Росії, пов’язані з можливим підписанням угод з Євросоюзом, є неприйнятними, ­ заявив він. ­ Це стосується всіх форм тиску, в тому числі: можливих зловживань цінами на енергоносії, створення штучних торгових бар’єрів, ускладнення митних процедур…». За словами Фюле, «Європейський Союз підтримуватиме і стоятиме за тих, хто відчуватиме необґрунтований тиск».

І ще один важливий для нас пункт резолюції Європарламенту. У ньому йдеться про рішучу підтримку підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі. За умови — що будуть виконані раніше озвучені вимоги.

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій

У жодному разі не йдеться про якийсь символічний акт. Резолюція Європарламенту — це політичне рішення європейської еліти, її ставлення до політики Росії. Зі змісту резолюції випливає, що у конфлікті з Москвою ми можемо розраховувати як мінімум на політичну підтримку ЄС, а як максимум — на «добро» у підписанні Угоди про асоціацію. Це зовсім не «стрясання повітря». Будь­які практичні зміни в Європі починаються з політичних заяв. Європейські інституції давно ведуть перемовини про лібералізацію з нами візового режиму, про збільшення інвестицій. Думаю, тепер ці розмови будуть інтенсивнішими.

Схожі новини