Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я лише хочу побачити екзаменаційну роботу мого сина»

Батька-інваліда, який намагається з’ясувати правду, чи законно його син «провалив» екзамен, залишають без права на апеляцію

Тижнями точиться боротьба між правничим факультетом технологічного коледжу НУ “Львівська політехніка” та родиною Хамиків. Їхнього сина Руслана відрахували на вступному екзамені, причому лише одного із 65 абітурієнтів(!). Не поновлення, не навчання коштом бюджету просять батьки, у яких друга та третя група інвалідності. Хочуть лише подивитися атестаційну роботу свого сина, щоб зрозуміти, чи справді він не склав вступний екзамен. Проте навіть цього права їх позбавляють у коледжі.

«Вступні ВИПРОБУВАННЯ були з української мови та історії України, максимальний бал — 12, прохідний — 4, — розповідає пан Хамик. — Сюди ж додавали і шкільний бал атестата, за який знову ж таки максимально можна отримати 12. Окрім того, при вступі враховували, чи відвідував абітурієнт підготовчі курси, вартість яких понад 700 гривень за 24 дні. За курси ми заплатили, Руслан ходив на них».

Сергія Хамика з самого початку насторожило те, що прохідний бал сказали, але не уточнили, скільки ж студентів навчатимуться на комерційній основі, а скільки — за кошти державного замовлення. Термін навчання у коледжі — чотири роки, вартість року навчання — шість тисяч гривень.

Перший екзамен вступники здавали з історії України. Із 12 максимальних балів, при прохідному “4”, Руслан набрав “7”. Провалили цей екзамен близько двадцяти абітурієнтів. “Проблеми у нас почалися після екзамену з української мови, — продовжує пан Хамик. — Цей тест складали 65 вступників. Результати вивісили наступного дня. Ми ж, через певні обставини, мали змогу подивитися рейтингові списки лише через кілька днів. Прийшли ми до закладу, а списки уже забрали. Лише коли ми звернулися у приймальну комісію, нам їх показали. Син був “за лінією”...

Руслан набрав лише три бали із чотирьох прохідних. У той же день його батько спробував подати заяву, щоб йому показали екзаменаційну роботу його дитини. Заяву не прийняли, у приймальній комісії сказали, що ні директора коледжу, ані його заступника на місці немає, а без них прийняти заяву не можуть.

Лише з енної спроби пану Сергію вдалося зустріти заступника директора коледжу, який, втім, заяви прийняти теж не схотів. Мотивував він це тим, що родина Хамиків нічого не доведе (!). “Лише коли я сказав, що звернуся ПО допомогУ до ЗМІ, у мене таки прийняли ту злощасну заяву, — зітхає пан Хамик. — На цьому пригоди не завершилися. У приймальну комісію почав ходити, як на роботу. Зрозумійте, я лише хочу побачити екзаменаційну роботу мого сина. Якщо він справді написав на три бали, що ж, нехай... Проте цього я не можу зробити і досі. Парадоксальна ситуація: заяву у мене прийняли, а роботи показати не хочуть, кажуть, це можна було зробити протягом доби з дня оприлюднення рейтингових списків”.

Чоловік обурюється, каже, що його ніхто не попереджав про такі правила. Все, що Сергію Хамику вдалося домогтися від приймальної комісії, це те, що він отримає листа із відповіддю, зможе він переглянути ту злощасну атестаційну роботу сина чи ні. Чоловік налаштований рішуче, каже, якщо відповідь буде негативна, звернеться до юристів.

У батька абітурієнта Сергія Хамика — друга група інвалідності, він є постраждалим внаслідок Скнилівської трагедії, так само, як і його син. У дружини Сергія — третя група інвалідності через онкозахворювання. У технологічному коледжі Руслану одразу сказали, що ці пільги у них не враховуються. Родина це знала, тож були не проти навіть платного навчання, проте...

Ще один аспект, який обурює Сергія Хамика: ліцензійний обсяг на правничий факультет 60 місць, а набрали 64... Згодом, троє вступників забрали документи, однак на факультет зараховано 61 студента, а отже, ліцензійний обсяг перевищений. За кошти держзамовлення у коледжі навчатимуться 45 студентів. “Дивлячись зарахованих, я звернув увагу, що у них є студенти, які набрали і 13,5 бала. У Руслана — 16,5. Пояснити мені цю ситуацію у приймальній комісії ніхто не схотів”.

Родина Хамиків досі чекає листа-відповіді, чи зможуть вони переглянути атестаційну роботу сина-вступника.

Микола ОЛІЙНИК, заступник директора з навчальної роботи Технологічного коледжу при НУ “Львівська політехніка”

Лист на заяву Сергія Хамика ми відправили вчасно, те, що він його ще не отримав, треба з’ясовувати на пошті. Щодо заяви, скажу, що пан Хамик звернувся до нас запізно, коли минули усі терміни апеляції. Згідно з положенням, яке затверджене Міністерством освіти, апеляцію можна подати протягом доби з дати оголошення результату. У цей час заяв від Сергія Хамика ми не отримували. Що ж стосується осіб, які зараховані з 13,5 бала, то це пільговики, які “проходять” поза конкурсом. Руслан до категорії пільговиків не належить. Особи, які вступали на загальних засадах, повинні були набрати принаймні 18,5 бала. Стосовано ліцензійних місць, ви можете переглянути інформацію на нашому сайті, у системі “Конкурс”, у нас все згідно із правилами.

Ольга СТРЕЛЮК, представник Громадянської мережі “ОПОРА”

За Умовами прийому передбачено положення про апеляційну комісію, і кожен вуз встановлює свої терміни розгляду апеляцій. Зазвичай це одна — дві доби з дня оголошення результатів. У правилах деяких вишів прописано, що апеляцію треба подавати одразу ж у день оприлюднення списків.

У цій ситуації є багато проблем, оскільки батьки орієнтуються на Зовнішнє незалежне оцінювання, коли оприлюднюють результати тестувань, і можна протягом трьох-п’яти днів оскаржити результати ЗНО. До прикладу, Український центр оцінювання якості освіти оприлюднює, що такого-то числа будуть результати із конкретного предмета, відповідно, до такого-то числа можна подати апеляцію. При вступі у коледжі та виші немає такої процедури. У більшості випадків кажуть слідкувати за списками у вузі та моніторити інформаційну систему “Конкурс”. Звичайно ж, набагато легше тим абітурієнтам, які можуть навідуватися до вишу щодня, а як же бути тим, хто живе не у Львові?

До нас часто телефонували з подібними скаргами, багато хто чи не до останнього чекав, коли оновиться система “Конкурс”. На жаль, інформацію до системи подавали пізніше, аніж були оприлюднені результати. Однак, саме вступники та їхні батьки заздалегідь, ще до здачі вступних випробувань, повинні дізнаватися щодо термінів подачі апеляції.