Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Попісяв на прапор – сідай у тюрму!

Витівки скандального американського гурту назвали «міжнародним скандалом»

Київська міліція має намір розібратись зі скандальним американським гуртом, що поглумився з української символіки. Правоохоронці розпочнуть досудове розслідування за статтею “Наруга над національними символами” щодо панк-гурту Bloodhound Gang, бас-гітарист якого під час концерту у столиці 30 липня на очах у тисячі слухачів помочився на український прапор. Кореспондент “ВЗ” намагалась з’ясувати, чи призведе інцидент до міжнародного скандалу.

Минуло п’ять днів, поки речник Головного управління МВС у Києві Ігор Михалко офіційно заявив про правопорушення учасника американського гурту. “338-ма стаття, «Наруга над державними символами України». Звичайно, правоохоронці будуть розбиратися”, — лаконічно пояснив пан Михалко. Яких санкцій правоохоронні органи вживатимуть стосовно порушника і де тепер шукатимуть хулігана — невідомо. Найімовірніше, ситуація не набула б жодного розголосу, якби не реакція східного сусіда. Після вищеописаного концерту у Києві панки Bloodhound Gang помандрували до Одеси, де у руки того ж басиста потрапив російський прапор. “Не кажіть Путіну!” — весело прогомонів Джаред Хасселхофф і запхав стяг у труси. Росіяни хуліганства не пробачили — блискавично скасували усі концерти гурту у РФ, скоротили термін візиту панків. А під час фестивалю Kubana-2013 в Анапі місцеві козаки побили музикантів нагайками й закидали помідорами... Самі ж Bloodhound Gang під час прес-конференції в Анапі претензій з боку влади не зрозуміли, мовляв, мають традицію, що “все, що йде в зал, проходить через штани басиста”. Учасники гурту благополучно покинули Росію ввечері у суботу, 3 серпня.

Очевидиця глумління над прапором України, львів’янка Юлія Герцева розповіла кореспонденту “ВЗ” подробиці інциденту. “Під час виступу Bloodhound Gang у Зеленому театрі Києва ми з подругою були праворуч від сцени, — каже дівчина. — Хлопці гурту поводились божевільно, як завжди. Вокаліст бігав по сцені з гумовим пенісом, басист набирав у рот пива й плював ним у зал. Це все супроводжувалось образами на свою ж адресу і запитанням до слухачів, невже вони справді заплатили гроші, аби подивитись на таких придурків. Концерт тривав півтори години, у залі був аншлаг. Музиканти винесли на сцену пиво та віскі й на половині виступу надудлились вкрай. Вокаліст групи зірвав американський прапор, що висів на сцені, і причепив натомість український. Раптом басист почав мочитися просто на сцені, або, як мені здалось, імітував сечовипускання за допомогою, мабуть, клізми. Він повернувся в бік прапора, а потім спробував напісяти на публіку. Вокаліст в цей час вигукував, що “має десь” Україну, Росію і США. Чесно кажучи, усі, хто прийшов на концерт, знали, на що здатні хлопці. Нікого ніщо вже не дивувало, обурюватись не стали”.

Український шоу-бізнес інцидент з Хасселхоффом та прапором теж зачепив. Щоправда, реагують на звістку музиканти по-різному: хто з іронією, хто з обуренням. Лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук вже виніс свій вердикт інциденту за участю американської рок-групи Bloodhound Gang. «Цікаво, ці панк-дебіли в Америці теж таке витворяють?» — написав він на своїй інтернет-сторінці. Інший український рок-виконавець Юрко Журавель, що є лідером відомого гурту OT VINTA, відповідь на запитання Вакарчука знає. “Так, витворяють, — стверджує співак. — Bloodhound Gang нищать прапори й у США, й у Японії... Одне слово, усюди, де виступають, і кожного разу це супроводжується гучним скандалом. Давно спостерігаю за роботою гурту. Хлопці позиціонують себе як анархісти, для яких не існує кордонів чи держав. Інколи мені здається, що музиканти на сцені втрачають контроль і самі не усвідомлюють, що витворяють. Акція на сто відсотків не є замовленою. Тож виносити історію з прапором на рівень міжнародного скандалу, на мою думку, не варто”.