Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хоч на коліна перед Януковичем ставай, Тимошенко він не помилує…»

Уже до Великодніх свят Комісія при президентові України з помилування може винести свій вердикт щодо звернення 21 жінки-народного депутата про звільнення з-за ґрат екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Втім, надії на те, що, як і у випадку з Юрієм Луценком, рішення цього органу буде позитивним, є примарними…

Це МОЖНА СУДИТИ з коментаря колишнього заступника міністра внутрішніх справ Василя Фаринника, який входить до складу згадуваної комісії і якого вважають наближеним до влади. За його словами, про помилування може йтися лише тоді, коли завершені всі судові процедури, а, мовляв, у випадку з Тимошенко крапку на них ще не поставлено. Отож відповідь «помилувальників», вважає Фаринник, швидше за все, буде негативною.

А ось захисник екс-прем’єра Сергій Власенко вважає показухою всі оці розгляди звернень — на його переконання, від цієї комісії нічого не залежить, бо рішення їй заздалегідь пишуть на вулиці Банковій. На переконання Власенка, не треба влаштовувати увесь цей «театр», адже указ про помилування президент може підписати «за 5 секунд», не чекаючи нічийого подання. «Відповідно до Конституції, право на помилування не обмежене, — заявив Власенко. — Всі обмеження встановлені самим президентом для себе у своєму указі. Але навіть у цьому указі немає того, про що говорив до сьогоднішнього дня Янукович, що нібито необхідно дочекатися завершення всіх виробництв. Це не так. Помилувати можна в будь-який день». Власенко каже, що для вирішення цього питання у Януковича є чимало юридичних механізмів. Один з них — «подзвонити Чечетову і сказати, щоб проголосували за закон про декриміналізацію.., чи змінити необхідні норми законодавства або поставити на стіл такий самий указ, як щодо Луценка», — сказав Власенко. Захисник Тимошенко заявив, що Янукович «демонструє повне небажання щось робити і розказує казочки». «Не вводьтеся в оману — немає жодних юридичних перепон! Це тотально політичне питання, і не треба робити вигляд, що вирок судді Кірєєва — юридичний чи законний», — зазначив захисник Тимошенко.

Як відомо, кілька днів тому опозиціонерки Марія Матіос, Людмила Денисова, Ірина Луценко, Олександра Кужель та інші їхні жінки-однодумці у парламенті написали листа Віктору Януковичу, в якому просили випустити Тимошенко з тюрми. Заявницям пообіцяли зустріч віч-на-віч з президентом. Сам він через прес-службу повідомив, що передав це клопотання у згадувану комісію.

коментарі для "ВЗ"

Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, віце-спікер Верховної Ради

Політичний аналіз підказує, що Янукович триматиме питання Тимошенко у перемовинах з ЄС та боротьбою з опозицією як козирну карту, яку застосовуватиме у найвигідніший для нього політичний момент. Жодних сентиментів до звернень жінок- депутатів він не передбачає.

Віктор НЕБОЖЕНКО, політолог, голова соціологічної служби «Український барометр»

Чи помилує Янукович Тимошенко? Ні! Янукович — своєрідна людина. У нього дуже низький потенціал толерантності. Для помилування треба бути дуже мужнім. Те, що він помилував Луценка, зробило Януковича сильнішим. Однак йому тяжко вдруге зважитися на такий крок, для прийняття такого рішення йому потрібен час, не менше року. До того ж не забувайте, що Тимошенко — остання сильна зброя в його геополітичному блефі. Це той козир, яким він хоче дотягнути аж до самого вільнюського саміту ЄС. Тому навіть якщо завтра Чечетов, Колесніков, Єфремов, Клюєв стоятимуть на колінах перед президентом і проситимуть звільнити Тимошенко, він все одно на це не піде…

Схожі новини