Передплата 2024 ВЗ

Довіра до міліції– нижче плінтуса

У Німеччині правоохоронцям довіряє 81 відсоток населення, в Україні — менше одного

“Який рівень вашої довіри до міліції?” — таке просте питання ставили дослідники Інституту соціології Національної академії наук України. Результат опитування приголомшив багатьох. Якщо ще рік-два тому українській міліції довіряли (опитували лише громадян, старших 18 років) 3-5 відсотків населення, сьогодні повністю довіряють міліції лише... 0,8 відсотка опитаних! Ще вісім відсотків українців міліції “переважно довіряють”. Разом з тим, відповідаючи на питання: “Чи вистачає порядку в суспільстві?”, 73 відсотки опитаних відповіли негативно.

Результати опитування щодо ставлення до міліції виглядають ще гірше, при порівнянні їх із результатами аналогічного опитування, яке міжнародна організація “Глобальний звіт про довіру” провела у 25 країнах світу. Під час цього опитування встановили, що у Німеччині поліції повністю довіряє 81 відсоток громадян. Це найвищий рівень довіри до державних інституцій у цій країні. У Польщі, Італії та Росії, показало опитування, правоохоронним структурам довіряють 55¬58 відсотків населення.

Рівень довіри українців до рідної міліції завжди був низьким. Та нижче плінтуса він ще не падав. Наприкінці минулого року, скажімо, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко навіть мав нагоду похвалитися тим, що рівень довіри до міліції дещо зріс. За даними Харківського інституту соціальних досліджень, зазначив тоді міністр, наприкінці минулого року довіра громадян України до міліції зросла до десяти відсотків.

Рекордно низький рівень довіри громадян до міліції дуже тривожний ще й тому, що саме міліція складає найчисельніше збройне державне формування в Україні. За даними Кабміну, у міліції служать понад 300 тисяч правоохоронців. Отож на 100 тисяч українців припадає 393 міліціонери. Для порівняння, у Фінляндії на 100 тисяч населення припадає 146 поліцейських. Проте кількість у цьому випадку не переходить у якість. За даними МВС, на кожного українського міліціонера припадає в середньому 1,8 розкритих злочинів, тоді як у Великій Британії на кожного поліцейського — 29, у США — 12,8, в Росії — 7 розкритих злочинів.

Українська міліція залишається у Європі лідером за застосуванням до громадян тортур і знущань. Цього тижня, скажімо, в Донецьку завершився суд над міліціонерами, які затримали на вулиці за розпиття пива у громадському місці інваліда. Бідаку притягнули в кімнату дільничних інспекторів та... зґвалтували гумовим кийком! Суд засудив садистів до умовного покарання.

Коментуючи цей та подібні випадки “ВЗ”, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров зауважив: “На жаль, фактів катувань у міліції щороку більшає. Коли міліцією керували цивільні міністри — Цушко та Луценко, такі факти також були непоодинокі. Але при них служба внутрішньої безпеки міліції порушувала сотні кримінальних справ проти міліціонерів, які били людей. Та коли МВС знову почали очолювати міліцейські генерали, катування знову стали масовим явищем. В Україні кожні сорок секунд у міліції відбуваються акти незаконного насильства”.

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат від ВО “Батьківщина”, екс¬заступник міністра внутрішніх справ

Українці є заручниками правоохоронної системи. Постійно дізнаємося з мас¬медіа, що десь когось побили чи незаконно затримали міліціонери. Та проблема не в тому, хто з міліціонерів бив когось кийками чи безпідставно затримував, а в тому, хто давав йому таку команду.

Має відповідати той, хто дає такі накази. Немає поганих міліціонерів. Є погані, заполітизовані командири. Який рівень довіри може бути до міліції, якщо все Міністерство внутрішніх справ сьогодні захоплено донецьким “угрупованням”?

Схожі новини