Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через негоду десятки сіл Львівщини досі відрізані від світу

У Львівській ОДА кажуть, що відновлено доїзд до 711 населених пунктів

Аномальна березнева погода наробила лиха. Комунальні служби як Львова, так і області не впоралися з сніговими кучугурами. У Львові трамваї почали курсувати аж у понеділок, 18 березня. Та кількадесят сіл Львівської області досі залишаються у снігових завалах, до них не доїжджає громадський транспорт, карети швидкої допомоги, не довозять продуктів...

Львів’янин Олег Довганик, батьки якого мешкають у Жовківському районі, розповів кореспонденту “ВЗ”, що десятки сіл Жовківського району ще від минулого тижня заблоковані снігом. Там ніхто не бачив грейдерів. Найбільша проблема — маршрутки не їздять ні до районного центру, ні до Львова... “На відрізку дороги Куликів — Зіболки — Жовква не було жодного грейдера чи трактора, — обурюється Олег. — Негода показала повну неспроможність влади Жовківського району діяти у складних погодних умовах. Якщо така ситуація складається у селах, які знаходяться у районі, що межує зі Львовом, то можна собі уявити, що робиться у Старосамбірському чи Турківському районах Львівщини”.

Жителька села Которини Жидачівського району пані Мирослава розповіла, що від п’ятниці, коли почалися снігопади, грейдер до села приїхав лише у неділю, 17 березня. “Дорогу почали розчищувати від снігу вночі, та маршрутка № 234 (Львів-Монастирець-Которини) не заїжджає в наше село, — обурюється жінка. — Кілька днів люди жили в селі без хліба, не було чим добратися у сусідні села чи до обласного центру. Не дай Боже, якби хтось захворів і потрібно було б викликати швидку допомогу. У селі мешкає чимало багатодітних матерів із грудними дітьми. Щойно притрусить снігом, як дорогу до села замітає, і всі чекають, доки він не розтане”.

Директор департаменту з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА Олексій Титаренко повідомив, що станом на понеділок, 18 березня, відновлено доїзд до 711 населених пунктів області, 62 населені пункти у п’яти районах Львівщини залишаються без транспортного сполучення: у Бродівському — 18, Жидачівському — 13, Золочівському — 18, Перемишлянському — 9, Сокальському — 4. Ускладнено рух вантажних автомобілів на дорозі Олесько-Суходоли. Довелося посипати дорогу протиожеледною сумішшю.

За його словами, проблем з електрикою на Львівщині немає, усе полагодили.

Сніг на голову, льодова брила на машину...

За останні дні до лікарень у Львові потрапили близько п’ятдесяти людей, які впали на неприбраних дорогах

Невже комунальники не бачать велетенську «крижану шапку»?

У Львові, на вулиці Франка, 23-а, з даху будинку на 37-річного чоловіка впала снігова брила. Про це розповів виконувач обов’язків директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Володимир Олійник.

Потерпілого госпіталізували у 8-му міську клінічну лікарню з травмою голови. Завідувач травмпункту лікарні Олександр Луговий зазначив “ВЗ”, що, на щастя, потерпілий отримав незначний удар, йому надали медичну допомогу і відпустили додому. За останні дні лікарня прийняла близько 50 потерпілих, які послизнулися на дорогах і отримали травми. Така кількість пацієнтів травмпункту свідчить про те, що комунальні служби працюють над ліквідацією стихії лише «на папері».

За словами Володимира Олійника, комунальники кожного ЛКП змітають з дахів бурульки та снігові брили, небезпечні ділянки обгороджують червоною попереджувальною стрічкою. Та, як бачимо, є ще багато ділянок, до яких не дійшли руки працівників ЛКП... Не лише люди страждають від снігових брил, а й автомобілі. У районі Нового Львова крига впала з шестиповерхової будівлі, пошкодивши дві припарковані легкові автівки.

Схожі новини