Передплата 2024 «Добра кухня»

Луценко може вийти на свободу ще до травня. Щодо Тимошенко «є сумніви»...

Із саміту Україна – ЄС, який став головною політичною подією тижня, вітчизняні урядовці повернулися у двоякому настрої.

З одного боку, підписано угоду про виділення 610 млн. євро пільгового кредиту, отримано запевнення про допомогу Європи у модернізації газотранспортної системи і про альтернативні поставки газу в Україну — в обсязі 30 млрд. кубів. Також підтверджено готовність у листопаді підписати Угоду про асоціацію. Але, крім «пряника», у Брюсселі був і «батіг». Господарі саміту чи не востаннє попередили президента Віктора Януковича: ніхто не відчинить перед вами євродверей, якщо в Україні і далі пануватиме «вибіркове правосуддя». Іншими словами — доки у нас будуть політв’язні.

САМЕ ЦЕ ПИТАННЯ було ключовим на зустрічі у вузькому колі, що її із Віктором Януковичем провели президент Європейської Ради Герман ван Ромпей і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За протоколом відводили на цю бесіду 20 хвилин, пробалакали ж на дві години більше. Видно, розмова була доволі жорсткою, бо після неї наш президент, за свідченням кореспондента «Української правди», з’явився на людях дещо спантеличеним, не зміг витиснути із себе усмішки для фотографів.

«Я з нетерпінням чекаю конкретних кроків з боку України у трьох ключових сферах: зміни до виборчого кодексу, політичні та економічні реформи, а також розв’язання проблеми вибіркового правосуддя. Це — контрольні точки, які повинні бути вирішені в дуже короткий термін», — прямо говорив на підсумковій прес-конференції пан Баррозу. Його колега ван Ромпей пояснив, що під «коротким терміном» мається на увазі травень цього року, не пізніше. Ще раніше про це попереджав Віктора Януковича єврокомісар Штефан Фюле під час свого візиту до Києва. Він привіз аркуш паперу із 11 вимогами, які українській владі належить реалізувати до травня, і попередив: виконати треба всі пункти. «Це не той випадок, коли ви з вишні зриваєте тільки ті ягоди, які вам подобаються. Це — пакет вимог, і ви не можете обирати — це ми виконуємо, а це — ні. Поки не виконані всі вимоги, вважається, що не виконана жодна», — так дослівно передали репліку Фюле.

За словами про «вибіркове правосуддя» стоять два прізвища — екс-прем’єра Юлії Тимошенко і колишнього глави МВС Юрія Луценка. Захід вважає, що обох кинули за ґрати через політичні мотиви, а тому вимагає випустити їх з в’язниці. З інформації, яка доходить через дипломатичні канали, стало відомо, що міжнародні посередники просили відпустити Тимошенко на лікування в Німеччину, а Луценка (через його тяжкий стан) взагалі звільнити від покарання. На недавній зустрічі з президентами Польщі і Словаччини Віктор Янукович начебто обіцяв вирішити це питання… Наразі «компроміс» щодо Тимошенко у виконанні Януковича означає усього-на-всього демонтаж відеокамер з її палати-камери.

Кажуть, більш поблажливим Віктор Федорович був щодо польового командира Майдану (про це зокрема писала польська «Газета виборча»), начебто уже був готовий проект указу про його помилування. Але підписання цієї «вольної грамоти» зірвали чергові «компліменти» Луценка на адресу президента і його сина Олександра…

Коментарі для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, кандидат політичних наук, політолог

Для Януковича ця історія з політв’язнями від початку була шкідливою — бо перетворила його на криву качку в зовнішній політиці, обмежила його інструментарій. Найрозумніше, що міг зробити президент, — не влазити в це «болото», а помилувати Тимошенко одразу після вироку, обмеживши не її свободу, а пересування — підпискою про невиїзд. Але сталося те, що сталося, і тепер треба викручуватися. Зараз, напевно, Янукович хотів би і зняти цю проблему, «начухану» його радниками чи ним самим, і одночасно не допустити повернення Тимошенко у політику. Це можна зробити і через лікування за кордоном, і через підписку про невиїзд.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, директор Київського центру конфліктології та прогнозування ситуацій

Луценко може достроково опинитися на волі, швидше за все, це відбудеться ще до травня. До речі, якби екс-міністр трошки інакше поводився, то уже був би на свободі. Але тепер, переконаний, уже незалежно від його поведінки, найближчим часом вийде з в’язниці.

А от щодо звільнення Тимошенко маю великі сумніви. Шанси на це — мінімальні, якщо взагалі є — у зв’язку з новою кримінальною справою проти неї (вбивство Щербаня). Як виходити з цієї ситуації без судового рішення, не уявляю. Щоб до травня пройшли судові слухання і було прийнято рішення, що вона — не винна, що немає доказів її вини — у це тяжко повірити. Думаю, Тимошенко не випустять. Можливо, будуть пом’якшені, лібералізовані умови її утримання — як бачимо, цей процес починається…

Чи є можливість відправити Тимошенко на лікування за кордон? Малоймовірно. Якби хтось міг дати гарантії, що Тимошенко справді буде лікуватися, а не повернеться у публічну політику, можливо, шанс на її закордонне лікування був би. Але таких гарантій ніхто дати не може... Вважаю, щодо Тимошенко вимоги ЄС не настільки жорсткі. Можливо, у відповідь на невиконання цих вимог МВФ не дасть нам великих грошей. Але навіть якщо Тимошенко залишатиметься у тюрмі, підписати угоду про зону вільної торгівлі і асоціацію Євросоюз може — для того, щоб утримувати Україну від зближення з Росією.

Ірина БЕКЕШКІНА, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

Спрогнозувати поведінку Януковича взагалі неможливо. Він —непередбачуваний. Наскільки ме-ні відомо, президент збирався звільнити Юрія Луценка — за станом здоров’я. Але екс-міністр сказав щось неприємне про його сина — і Янукович збрикнув, все відмінили. Логічно було б випустити Тимошенко і Луценка на волю. Але хіба наші верховоди керуються логікою? Вони керуються імпульсами та інстинктами.

Схожі новини