Передплата 2024 «Добра кухня»

Селяни носили картоплю і чай...

Подорожнім, що застрягли в заторі між Бродами та Буськом, довелося понад добу провести просто неба

17 грудня, близько 6-ї години ранку, рятувальникам, військовим та дорожнім службам вдалося ліквідувати затори на автодорозі Київ — Чоп, між містами Буськом та Бродами. Про це “ВЗ” повідомили у прес-службі ГУ МНС у Львівській області. Багатьом вивільненим зі снігового полону автомобілістам довелося понад добу провести на трасі, просто неба. Чимало людей впадало у відчай. Ускладнювало ситуацію й те, що мобільний зв’язок на цьому напрямку через перевантаження був ускладнений.

«Я потрапив у затор 15 грудня, коли їхав до Бродів, — розповів “ВЗ” водій Андрій Ваховський. — Близько 18-ї години несподівано почалася така заметіль, що за метр від кабіни вже нічого не було видно. Я, може б, прорвався на своєму “Мерседесі Принтері”, та переді мною поперек дороги через ожеледь розвернуло фуру. Потім інші автівки унеможливили навіть спроби проїхати цією ділянкою...”.

У заторі між Бродами та Буськом у п’ятницю застрягли понад півсотні автомобілів та чимало автобусів. Кожної години кількість транспортних засобів, що опинилися в пастці, зростала. Найважче стало водіям, коли під ніч почало закінчуватися пальне, тож автомобілі не було можливості обігрівати. На щастя, температура становила близько п’яти градусів морозу, завдяки чому обійшлося без фатальних випадків. Рятувальні служби де могли розгорнули намети для обігріву та роздавали подорожуючим гарячий чай. Та далеко не всі водії дочекалися цієї допомоги. Особливо складно доводилося тим, хто подорожував з дітьми.

“Вночі, — продовжував розповідь Андрій, — побачив біля своєї автівки кількох рятувальників із... лопатами. Тоді зрозумів, що слід покладатися лише на себе. Вирішив кинути автівку на трасі та йти пішки до першого-ліпшого села. Пройшов близько 15 кілометрів до села Дуб’є. Там власник якоїсь ятки пригостив мене гарячим чаєм. Мешканці навколишніх будинків запевнили, що вже готують картоплю, яку разом з гарячим чаєм винесуть людям, що ночують на трасі. Селяни також бралися прийняти у себе дітей та тих, хто дуже замерз”.

Протягом ночі з 15 на 16 грудня на трасі Київ — Чоп працювали понад 200 одиниць техніки, шість роторних сніго-очищувачів та три снігоходи рятувальників. Та звільнити автівки з заторів не вдавалося. Тоді на допомогу прийшла армія. На цей час довжина заторів в обох напрямках становила понад двадцять кілометрів. На місце події, розповіли у регіональному медіа-центрі Міноборони, армійці відрядили відповідну техніку та підготували казарму на сто ліжко-місць для обігріву цивільних у Бродівському вертолітному загоні.

У селі Дуб’є Бродівського району військові допомогли медикам врятувати життя тримісячному малюку. У нього стався астматичний напад, і батьки викликали з райцентру “швидку”. Та дорогою до села вона застрягла у снігових заметах. Прокласти “швидкій” дорогу до села взявся механік-водій інженерної машини розгородження ІМР-2 старший солдат Микола Львівський. Він протягнув карету “швидкої” до будинку, де на допомогу чекала хвора дитина. Потім військові допомогли медикам вчасно доставити немовля до районної лікарні.

Хоча рятувальники повідомили, що траса Київ-Чоп між Бродами та Буськом розблокована, Андрій Ваховський, який 17 грудня уранці поїхав подивитися, в якому стані перебуває його покинута вночі автівка, добратися до машини не спромігся. Каже, що на цій ділянці траси наразі працює снігозбиральна техніка. Її працівники попередили, що поки що до місця, де ще вночі був затор, краще не їхати. Бо можна вдруге застрягнути. І знову надовго...

А тим часом...

У прес-центрі ДАІ МВС попередили, що станом на 17 грудня діє тимчасове обмеження руху для всіх видів транспорту на таких ділянках доріг Львівщини: траса Київ — Чоп: 439 — 450 км, автодорога Броди — Тернопіль: 16 — 22 км, 23 — 28 км.