Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хорватія прийняла політрепресованого з України

Українців, які отримали політичний притулок за кордоном, побільшало. Новим політемігрантом став власник фірми ProstoPrint Денис Олейников – його взяла під свій «омофор» Хорватія.

В Україні цей підприємець зазнавав переслідувань після того, як узявся виготовляти футболки з написом «Спасибі жителям Донбасу…» (перша частина відомої кричалки футбольних фанів на адресу президента Віктора Януковича). Офіційно ж Олейникова звинувачували у тому, що начебто випускав контрафактну продукцію, зокрема до Євро-2012.

Про своє нове місце проживання Олейников сповістив у Facebook. «На минулому тижні я і моя сім’я отримали постійний політичний притулок в Хорватії, — пише він. — Ще одна європейська країна де-факто визнала наявність політичних репресій в Україні. Відтепер ми не шукачі притулку, а натуральні біженці, у нас і довідка є. Тепер ми можемо жити і працювати в Європі на тих же правах, що й місцеві громадяни, їздити світом без віз... І з почуттям глибокого внутрішнього задоволення посилати до бісової матері продажну українську міліцію, оскільки Інтерпол не застосовує санкцій до осіб, яких переслідують на батьківщині з політичних мотивів».

Олейников каже, що для нього головне не побутові зручності та подорожі, а правда. За його словами, протягом 14 місяців група європейських слідчих вивчала надані документи і встановила, що він не випускав підробок, а розгром його фірми був покаранням за нашу публічну позицію. А ще хорвати упевнилися, що на своїй батьківщині Олейников не може отримати справедливого правосуддя. Більше того — є загроза його життю і здоров’ю, а також здоров’ю рідних…

З політичних причин емігрували на Захід багато українців. Серед найвідоміших — Мирослава Гонгадзе, Богдан Данилишин, Олександр Тимошенко, Арсен Аваков (останній учора, ставши народним депутатом, повернувся до Києва).

Схожі новини