Передплата 2024 «Добрий господар»

Хліб з каштанів та насіння кропу, кропив’яний корж...

Такими стравами часів Голодомору 1932-33 років пригощали у Львові.

У Львові, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, пригощали стравами, які готували за часів Голодомору 1932-33 років. Акцію організувала молодь громадської організації “Відсіч”, громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у м. Львові.

На СТОЛІ, вкритому вишитою лляною скатертиною, поклали колоски пшениці, зв’язані чорною стрічкою з написом “Геноцид. Голодомор”. Серед страв, які готували, щоб вижити, — хліб з каштанів та насіння кропу, кропив’яний корж, салат з кори дуба та льону. Борошно тоді виготовляли з жолудів та з кори дуба — усе змелювали і пекли хліб.

Містяни підходили до столу, куштували страви. Дехто відверто кривився... Люди дивувалися, як можна їсти гіркий хліб. Деякі страви мусили запивати водою. Громадські активісти роздавали листівки з рецептами такої їжі, закликали прийти на вшанування пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій в Україні, що відбудеться у суботу, 24 листопада.

Як розповів “ВЗ” активіст ГО “Відсіч”, студент Аграрного університету Ігор Гречух, рецепти часів Голодомору брали з архівних матеріалів та з енциклопедій. Найбільше часу витратили на пошуки рецептів, самі ж страви приготували за день. “Хліб пекли вдома у нашої активістки Ольги Сало, — розповідає Ігор Гречух. — Цією акцією ми хотіли нагадати сучасникам про страшний геноцид. Адже представники лівих партій не визнають Голодомору”.

Схожі новини