Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Є у селі і таке свято – гарбузової каші…

Вигадливі до всяких екзотичних фестивалів надзбручанці потішили любителів атракцій святом… гарбузової каші. Його провели у селі Котюжини Збаразького району учні і педагоги місцевої школи разом з працівниками Народного дому.

Того дня сільські вчителі принесли зі своїх городів до школи п’ять величезних гарбузів, яких у Котюжинах називають «кашовиками». Шкільний кухар Надія Гусарчук разом з прибиральницями нарізали їх, зварили, додали пшона, родзинок, присмачили іншими приправами. Вийшло 40 літрів апетитної гарбузової каші. До неї подавали «рухані пампушки», випечені з тіста на дріжджах. Смакували делікатесами не тільки учні та їхні наставники, а й селяни, які, прочитавши оголошення, завітали на дегустацію. Всі прийшли у вишиванках. Куштував популярну сільську страву і тутешній війт Василь Коляда. Порожньою не залишилася жодна із 300 приготовлених тарілок!

Натхненник «гарбузового фестивалю» — директор Котюжинської школи І-ІІ ступенів Лідія Воробець розповіла кореспонденту «Високого Замку»:

— Гарбузи — наш національний продукт, ментально близький кожному українцеві. Це вам не якесь заморське авокадо, яким годі наїстися. До гарбузової каші всі ми звикли з дитинства. Вона має багато вітамінів, неабияк зміцнює імунітет. Хочемо відродити традицію споживання гарбузової каші…

Свято доповнювали композиції, головним елементом яких був гарбуз. Кожний клас, давши волю фантазії, приготував свою декорацію — то вирізьблену дівчину-українку, то кошик з гарбуза, наповнений овочами-фруктами, квітами. Своїм витвором порадували і вчителі — з гарбуза вони «вирізьбили» голову козака.

Схожі новини