Передплата 2024 «Добрий господар»

У пам’ять про Возницького італійці подарували Львову свій живопис

15 італійських художників подарували Львівській національній галереї мистецтв свої роботи, створені у другій половині ХХ ст. Над цим проектом працював Борис Возницький разом з Торгово-промисловою палатою Італії. Проект розроблявся за підтримки Посольства Республіки Італії в Україні. “Italian Week 2012” присвятили пам’яті екс-директора Львівської національної галереї мистецтв.

Андреа Больтро, Маурічіо Стелла, Родольфо Тонін, Федеріко Ерранте, Вітторіо Варре’, Роберто Бергонцо — ось лише неповний список художників, які погодилися назавжди віддати свої картини для експонування у Львові. Італійський уряд вирішив вибрати митців, які зараз проживають і творять на території Італії. Ці митці не є топовими італійськими художниками, проте дилетантами назвати їх також не можна. Обраних визначав відомий італійський критик у галузі мистецтва, професор Пауло Леві. За словами Мауріціо Карневале, президента Торгово-промислової палати Італії в Україні, кожна із представлених картин коштує 10-20 тисяч євро, а Львову дісталися безкоштовно.

Проте, за умовами договору, безкоштовно передати колекцію 15-ти картин сучасних італійських художників Торгово-промислова палата зобов’язувалася лише за умови створення постійно діючої виставки у приміщеннях Львівської національної галереї мистецтв. Проте науковий працівник Львівської національної галереї мистецтв Вікторія Сусак сумнівається, чи так і буде.

— Ми б хотіли, щоб львів’яни мали змогу якомога довше побачити цю експозицію, кілька місяців вона буде висіти, — говорить Вікторія Сусак, — але оскільки фонди галереї не настільки великі і є ще багато речей, які не побачені, то гарантувати, що всі ці картини завжди будуть в експозиції, ми не можемо.

Італійський уряд почав промоцію своїх художників саме зі Львова, потім виставка переїжджала до Києва. Та на цьому співпрацю обидві сторони полишати не збираються, адже з Борисом Возницьким були домовленості про двосторонній обмін картинами, тобто експонування українських художників в Італії.

Схожі новини