Передплата 2024 «Добрий господар»

Микола Княжицький закликає українців викупити ТВі – як колись Шевченка

Останні місяці точиться гострий цинічний тиск на один з останніх незалежних телеканалів України ТВі. Влада домоглась відключення каналу із ряду кабельних мереж, неодноразово намагалась позбавити ліцензії, врешті порушила кримінальну справу проти генерального директора ТВі Миколи Княжицького (на фото). І лише коли піднялась українська та світова спільнота на масові акції протесту, президент Віктор Янукович звернувся до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з проханням терміново розібратися з ситуацією, яка склалася навколо телеканалу ТВі. Проте Микола Княжицький наголосив, що ситуація каналу є критичною, та закликав громадськість підтримати їх.

Княжицький розповів, як і чому відбувається тиск на телеканал ТВі під час публічної розмови учасників Ініціативної групи «Першого грудня», яка відбулась у Львові. «У світі телебачення буває громадським або комерційним. На громадському телебаченні звучить класична музика, точаться серйозні розмови, дискусії про країну, — сказав пан Княжицький. — Громадське телебачення формує націю. Це ВВС в Англії, Перший та Другий канали у Польщі. Ані бізнес, ані уряд впливати на нього не можуть. Незалежні громадські групи це контролюють. Такі канали заробляють гроші через рекламу та абонентську плату. В нас за 21 рік незалежності громадського каналу немає. Тому на наших каналах у прайм-тайм не побачите виступи Блаженнійшого Любомира Гузара чи Мирослава Мариновича. Зате побачите громадян інших держав, які будуть маніпулювати нашими політиками за певними вказівками. Телебачення в Україні належить групам Хорошковського, Пінчука, Ахметова, Коломойського та сім’ї Януковича. Після виборів через цифрове телебачення вони ще більше хочуть збільшити цю монополізацію. Щоб іншого слова не було чути”.

Фото ТВі
Фото ТВі

“Коли до влади прийшов Янукович, у нас незаконно забрали частоти, — продовжив Микола Княжицький. — Ми є збитковим каналом. Частину грошей заробляємо на рекламі. Проте значну частину грошей власник нашого каналу дотує. На цей рік наш збиток — 3,5 млн. доларів. Власник каналу покрив цю суму. Згодом нас почали відмикати від кабельних мереж, у першу чергу, на сході, де наша популярність була більшою, ніж у Галичині. Жителі східних областей не мають змоги на інших каналах чути дискусії. ТВі був для них єдиним вікном вільної інформації. Нас відімкнули від 85 кабельних мереж. Лише у Києві ми втратили дві третини глядачів. Почали втрачати рекламодавців. Лише за час виборчої кампанії зазнали збитків на 20 млн. гривень. Власник каналу ТВі погодився додати дотацій на цю суму. Далі нам незаконно арештовують рахунки. О 12-й ночі телефонує мені Петро Порошенко і каже, пиши на Фейбуці, що я розблоковую ваші рахунки, бо зранку мені не дадуть цього зробити. Він пережив таку ситуацію з “5 каналом” у 2004 році. Наступного дня відбувається суд, за рішенням якого нам присуджують виплатити 4 млн. гривень.

Коли ми купували обладнання на канал, заплатили ПДВ у бюджет, так як це мають робити усі. Заплатили цей ПДВ, і держава повинна була нам його повернути — 6 млн. гривень. Податкова сказала, що не може виплатити таку суму, адже немає грошей. Запропонувала нам скористатись податковим кредитом. Тобто недоплачувати у бюджет поступово грошей на цю суму. Використали податковий кредит на 3 млн. гривень. У нас було декілька перевірок, які підтверджували, що це законно. Проте коли надійшло замовлення проти нас, перевіряльники вигукнули, що це було незаконно, і проти мене порушили кримінальну справу. На суді сказали, що ми повинні повернути у бюджет суму, яку ми, мовляв, недоплатили. Тобто 3 млн. гривень і ще 1 млн. штрафу. Тобто разом 4 млн. гривень. А ті 6 млн. гривень, які нам не повернула держава, ми втрачаємо. Тобто наш збиток — 10 млн. гривень. 4 млн. гривень ми повинні повернути у держбюджет впродовж десяти днів. Наш власник, який не має в Україні інших бізнесів, може перестати нас фінансувати у будь-який момент. Тому не хочеться звертатись до нього за цими 4 мільйонами. Вирішили звернутись до громадян за підтримкою. Створили редакційну комісію, яка щодня повідомляє, хто і скільки грошей перерахував на наші рахунки. Сподіваємось, ми доб’ємось справедливості і повернемо ці гроші, які у нас намагаються незаконно забрати. Ми, взявши на себе відповідальність, хочемо сказати урядовцям, що ми є народним телебаченням. І хочемо показати власнику каналу ТВі, що ми потрібні народу”.

ТВі оголосив про початок акції «Врятуй ТВі». На час, коли верстався номер «ВЗ», канал ТВі повідомив, що завдяки небайдужості свідомих людей вдалось нашкребти 1,3 мільйона гривень. А загалом потрібно 4 млн. Якщо цю суму не вдасться назбирати до 23 вересня — робота каналу буде заблокована.

Схожі новини