Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Писав репортаж із залу, посіченого осколками, де сновигали люди з автоматами…»

У Львові стартує баскетбольний турнір пам’яті Ярослава Пастернака, колишнього журналіста газети «Високий Замок»

Не одне покоління уболівальників спорту добре знає репортера Ярослава Пастернака. Свого часу матеріалами цього журналіста зачитувалися як детективами, їх появи чекали не лише вболівальники, а й тренери, спортсмени. Бо ці публікації точно, об'ємно передавали динамічну, драматичну атмосферу поєдинків на стадіонах, ігрових майданчиках, килимах, кортах, у басейнах, були своєрідним посібником для атлетів та їхніх наставників. Все помічав Ярослав: і досконале, майстерне, і помилкове. Умів розпізнавати таланти. Його спостереження з трибуни часто ставали керівництвом до дії, слугували стимулом. То була висока журналістика, не замовна, не жовта і не бульварна… У січні 2004-го після тяжкої хвороби Ярослава не стало. Але його імені і його творчості не забули. Журналіста Пастернака, зокрема, вшановують баскетбольним меморіалом. Найближчої п’ятниці, 27 вересня, у Львівській обласній ДЮСШ такі змагання відбудуться у двадцять перший раз!

Таким запам’ятають журналіста Ярослава Пастернака його рідні, читачі, спортсмени... Фото з архіву Юрія Назаркевича.
Таким запам’ятають журналіста Ярослава Пастернака його рідні, читачі, спортсмени... Фото з архіву Юрія Назаркевича.

Протягом трьох днів на баскетбольний майданчик виходитимуть юні гуллівери (2012- 2013 років народження), які представляють БК «Прометей» (Слобожанське, Дніпропетровська область), БК «Хмельницький», Баскетбольну академію Сергія Ліщука (Рівне), а також команду Львівської обласної ДЮСШ. Якби не війна, на Меморіал Я. Пастернака точно приїхали б давні друзі із Польщі, Словаччини, Угорщини, як було це не раз. Але і без іноземців турнір обіцяє бути видовищним. Нагороди вже чекають своїх лауреатів.

Хочу віддати належне незмінному організатору цих змагань — старшому тренеру Львівської обласної ДЮСШ Зеновію Курсі. Коли під час прощання з Ярославом хтось обмовився про те, як потрібно вшанувати пам’ять видатного журналіста, Зеновій пообіцяв зробити це на баскетбольному майданчику. І слова свого дотримав. Через кілька місяців відбувся перший меморіал Ярослава Пастернака. Теперішньої осені він уже двадцять перший за рахунком…

— Славко заслуговує, щоб його пам’ятали. Він був великим професіоналом, прекрасною людиною. І одним з найкращих моїх друзів, — розповідає педагог.

А ось спогади Ігоря Савицького, почесного президента Федерації баскетболу Львівської області:

— Ось уже двадцять років немає разом з нами Ярослава, а я вкотре переконуюся: такого висококваліфікованого, універсального фахівця, як журналіст Пастернак, знайти важко. Він був патріотом своєї країни, великим шанувальником спорту, у тому числі — баскетболу.

Пригадую, як у 1994-му чи то у 1995 році разом із баскетбольним клубом «Львівська Політехніка» Ярослав з власної ініціативи їздив на міжнародний турнір, який відбувався у Молдові. Точніше, на території Придністров'я, де тоді проходили бойові дії. Видовище моторошне: стіни, покрівля спортзалу, де ми проводили поєдинки, посічені кулями, осколками. Під час матчу у приміщенні ходять люди з автоматами… Славко тоді підготував прекрасний репортаж у «Високому Замку», досі зберігаю ту газету…

У Ярослава Пастернака був свій, оригінальний почерк написання матеріалів із влучними заголовками, власними афоризмами, цікавою статистикою. Коли йшлося про спортивну тематику, крім футболу, багато матеріалів присвячував баскетболу. Чи не вперше у вітчизняній журналістиці він запровадив оцінювання гравців. Журналіст Пастернак підтримував нашу команду, об'єктивно оцінював її гру, закликав меценатів допомогти фінансами, розуміючи, що без такої підтримки спортсменам буде вкрай складно.

Часто в його статтях була справедлива, доброзичлива критика. У разі невдалого виступу ми завжди переживали, як оцінить гру журналіст «Високого Замку». І навіть коли Ярослав робив якісь зауваження, закиди, ми поважали його думку, реагували на неї, намагалися виправити допущені недоліки…

Якщо хочете побачити справжні баскетбольні баталії, приходьте у спортзал Львівської обласної ДЮСШ, що у Стрийському парку, на вул. Самчука, 14. Відкриття змагань у п’ятницю, 27 вересня, о 15.00. В суботу поєдинки розпочнуться о 13.00, у неділю — о 10.00.

Схожі новини