Передплата 2024 «Добра кухня»

Цьогорічне «срібло» Івана Товарницького

Наприкінці серпня в столиці Молдови Кишиневі відбувся чемпіонат світу з армреслінгу та пара-армреслінгу серед юнаків, юніорів, молоді та дорослих

Ось так бореться, ось так перемагає Іван Товарницький.
Ось так бореться, ось так перемагає Іван Товарницький.

Участь у змаганнях взяли понад 2 тис. спортсменів із 61 країни світу. Одним із тих, хто перемагав у двобоях на визначення сили рук та допоміг збірній Україні у загальнокомандному заліку посісти друге місце став 22 — літній стебничанин Іван Товарницький.

Образливо, але нічого не зробиш

Іван від народження має спинномозкову травму. Не чує власних ніг. А ось руки в нього — богатирські. Мало кому до снаги із рідних та близьких на рівних з ним суперничати. У Кишиневі наш спортсмен мав по чотири двобої на кожну руку. На ліву руку у двох суперників виграв. Двом іншим програв. Ліва рука в Івана слабша від правої. Зовсім інша «картинка» склалась у двобоях на визначення сили правої руки. Іван, який виступає у ваговій категорії до 65 кілограмів, вигравши перші три поєдинки, без поразки до фіналу пробився. Через кількагодинну паузу, яка випала спортсменам перед фіналом, знову довелось зустрітися з представником Вірменії, якого вже перемагав у двобоях, що передували фіналу. Такі казуси на змаганнях трапляються. Попри невдалу для себе зустріч з Іваном на початковому етапі, суперник зумів реабілітуватися у поєдинках із іншими пара-спортсменами. Пройшовши через сито випробувань по «колу», таки здобув право виступу у фіналі, де реваншувався за свій перший програш. Образливо, але нічого не зробиш. Здобути головну нагороду цього разу Івану не вдалося. Але й «срібло» на такому турнірі - це також непогано.

Турнір завершив тріумфатором

Як і кожний, хто має твердий характер та ціль у житті, Іван твердо вірить у свою зірку та сподівається перемогти на нових змаганнях вищої проби. Для цього у нього є всі підстави. Вміє вчитись на помилках, постійно працює над покращенням своїх результатів. Виступати на всеукраїнських турнірах почав із 2021 року. Тоді на чемпіонаті країни в Полтаві у змаганнях на праву руку виборов «срібло». Через рік, у листопаді 2022, на чемпіонаті України, який у Воловці на Закарпатті відбувся, до «срібла» на праву руку додав «срібло» і на ліву. Ще кращі результати продемонстрував на цьогорічному чемпіонаті України. І у поєдинках на праву руку, і на ліву найкращим став. Здобувши два «золота» у ваговій категорії до 65 кілограмів, турнір завершив тріумфатором.

Добре, що рідний тато такий турботливий

Ще не стихли пристрасті, не стерлися з пам’яті двобої «кишинівського» чемпіонату світу, а Іван вже націлився, готується до змагань на Кубок України, який цього року, як очікується, відбудеться в грудні. І на наступний рік у його календарі усе розписано. Крім участі у змаганнях на Кубок України, на стебницького силача чекає напружена підготовка до поєдинків як на національній арені під час проведення чемпіонату країни, так і на чемпіонатах Європи та світу. Іван часу не марнує. Головне місце у його щоденному розкладі займають тренування. Багато що, в тому числі й те, що «технікою» спортивного ремесла зветься, відточувати самому доводиться. Робить це сам у домашніх умовах. Раз на тиждень їздить на тренування до Львова. До голови Львівської обласної федерації з армреслінгу Богдана Іваницького, який взяв на себе місію тренера, Івана возить батько. Добре, що рідний тато такий турботливий та вірить у спортивне майбутнє власного сина. Але цього, мабуть, недостатньо для того, щоб Іван далі прогресував, підкорював найвищі вершини у пара-армреслінгу.

Спонсорська допомога потрібна

У розмові з нами, Іван визнав, що хоче добитись права виступу на наступних Параолімпійських іграх, які у 2028 році в Лос-Анджелесі відбудуться. Але, щоб це сталося, щоб Іван, поїхавши на паралімпіаду, міг не тільки на рівних із найкращими спортсменами світу конкурувати, а й чемпіонські медалі виборювати, як він це вже на чемпіонатах України робить, потрібна спонсорська підтримка. Це вже зауважили в Дрогобицькій міській раді. За свої спортивні досягнення Іван Товарницький отримав подяку від міського голови Дрогобича Тараса Кучми. Пообіцяли чемпіону й грошову премію. Добре, звісно. Але обіцяну фінансову підтримку Іван отримає лише у січні після того, як дрогобицькі депутати бюджет громади на наступний рік схвалять. А хто ж про сьогоднішній день подбає? Невже у Стебнику та Дрогобичі не знайдуться небайдужі до досягнень свого спортивного таланту спонсори? Очевидно ж, всім зрозуміло, що в нашому випадку спонсорство, як, зрештою, і будь-яка інша допомога — це ніщо інше, як вигідна інвестиція у розвиток неординарних, талановитих людей, одним з яких і є Іван Товарницький.

Схожі новини