Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Лізі націй українці чехів лише перемагали

Сьогодні, 10 вересня, національна збірна України в рамках Ліги націй УЄФА у Празі на стадіоні Eden Arena проведе матч проти збірної Чехії, з якою раніше зустрічалися вже п’ять разів: дві перемоги «синьо-жовтих», дві нічиї та одна вікторія чехів

Фрагмент матчу збірних України та Чехії, який відбувся 16 жовтня 2018 року у Харкові. У боротьбі за м’яч нападник «синьо-жовтих» Роман Яремчук (№18). Фото football24.ua
Фрагмент матчу збірних України та Чехії, який відбувся 16 жовтня 2018 року у Харкові. У боротьбі за м’яч нападник «синьо-жовтих» Роман Яремчук (№18). Фото football24.ua

Дебютна гра, яка відбулася 6 вересня 2011 року у Празі, мала товариський характер і завершилась великою перемогою збірної Чехії - 4:0. На той час це була одна з трьох найбільших поразок «синьо-жовтих», починаючи з 1992 року. Тоді на празькому стадіоні «Дженералі Арена» підопічні Олега Блохіна допустили багато помилок як в обороні, так і в нападі. Вже на 3-й (!) хвилині матчу Кадлєц реалізував пенальті у ворота Диканя, а через дев’ять хвилин оформив і дубль. Чехи, за яких тоді виступав і півзахисник «Шахтаря» Хюбшман, на цьому не заспокоїлися і на початку другого тайму забили ще два голи — після ударів Резека та Коларжа.
Наступна гра української та чеської збірних, які на той час очолювали Олег Блохін та Міхал Білак, також була товариською і відбулася 15 серпня 2012 року на «Арені Львів», яка перед цим успішно прийняла матчі групового етапу Євро-2012. І саме в матчі проти збірної Чехії наша збірна перервала свою переможну серію «львівських» матчів, яка з 2001 року тривала 7 ігор. При цьому «синьо-жовті» вперше не забили перед львівською публікою — нічия 0:0. Перед цією грою, до речі, відбулося прощання Андрія Вороніна зі своїми виступами в складі збірної України.

Майже через шість років, 6 вересня 2018 року, збірні України та Чехії вперше зустрілися в рамках Ліги націй. В місті Угерске-Гредіште українські футболісти, якими керував Андрій Шевченко, здобули перемогу над господарями поля з рахунком 2:1. Вже на 4-й хвилині чехи вийшли вперед — після влучного удару Шика. А потім забивали голи лише українці, причому в компенсовані хвилини до першого тайму — Коноплянка та другого тайму — Ярмоленко. Це була перша і єдина наразі вольова перемога збірної України у Лізі націй.

Матч-відповідь збірних відбувся 16 жовтня 2018 року у Харкові і також завершився перемогою «синьо-жовтих». Автором єдиного голу у матчі став Малиновський, який після пасу Яремчука влучно пробив під кінець першого тайму. Цього дня підопічні Андрія Шевченка стали переможцями своєї групи у другому дивізіоні Ліги націй та пройшли в елітний.

Попередній же матч збірної України з чехами, який мав статус товариського, відбувся 8 вересня 2021 року у Пльзені і переможця не виявив — нічия 1:1. В середині тайму українці відкрили рахунок — після потужного удару Корнієнка під поперечину воріт. До речі, Корнієнко забив гол у своєму першому ж матчі за збірну України. Проте чехи в компенсований до другого тайму час зуміли уникнути поразки — після удару Видри.

Для Сергія Реброва це буде 18-й матч біля керма збірної України і він за цим показником розділятиме з Валерієм Лобановським 6−7 місця в списку тренерів-гвардійців української збірної. Ювілейний, 70-й, матч в складі «синьо-жовтих» може зіграти Микола Матвієнко. Збірна України у Празі може здобути 50-ту гостьову перемогу у своїй 32-річній історії.

Схожі новини