Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці «євроголів» словакам ще не забивали

У п’ятницю, 21 червня, національна збірна України у німецькому місті Дюссельдорф проведе матч групового етапу фінальної частини Євро-2024 проти збірної Словаччини (початок — о 16.00 год)

Фрагмент першого в рамках відбору на чемпіонати Європи матчу Україна - Словаччина, який відбувся 8 вересня 2014 року у Києві. У грі діючий півзахисник «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко (№7). Фото з архіву «ВЗ»
Фрагмент першого в рамках відбору на чемпіонати Європи матчу Україна - Словаччина, який відбувся 8 вересня 2014 року у Києві. У грі діючий півзахисник «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко (№7). Фото з архіву «ВЗ»

Раніше зі словаками українці зустрічались вже вісім разів, у яких тричі здобували перемоги, тричі грали внічию і дві вікторії були на боці суперників «синьо-жовтих». Дебютна гра відбулася 20 листопада 2002 року у Трнаві, мала статус товариської і переможця не виявила — 1:1. Першим відкрили рахунок господарі: з пенальті відзначився Карган, а наприкінці матчу врятував українців від поразки Мелащенко, якого тодішній наставник «синьо-жовтих» Леонід Буряк вчасно випустив на заміну. 28 квітня 2004 року шляхи збірних двох сусідніх країн вже перетнулися в Києві, де товариський матч також завершився внічию, причому рахунок знову був 1:1. Цього разу першими змінили нулі на табло стадіону українці - після удару Венглинського, а засмутив підопічних Олега Блохіна словак Варга.

Наступного українсько-словацького протистояння довелося чекати майже п’ять років. 10 лютого 2009 року суперники зустрілися у кіпрському містечку Лімасол — в рамках міжнародного турніру. На той час діями «синьо-жовтих» керував Олексій Михайличенко і глядачі стали свідками футбольних «гойдалок». Відкриває рахунок Валяєв, але словаки зусиллями Віттека відновлюють рівновагу. На початку другого тайму Селезньов виводить українців вперед, але Хамшик згодом знову зрівнює рахунок. І лише під завісу гри Мілевський, реалізувавши пенальті, приніс збірній України першу перемогу над словаками.

Наступні зустрічі суперників відбулися вже в рамках відбору на Євро-2016, коли біля керма української збірної стояв Михайло Фоменко. У Києві, 8 вересня 2014 року, словаки зуміли вирвати несподівану перемогу з рахунком 1:0. Вже на 17-й хвилині Мак зумів «розмочити» ворота Пятова. Матч-відповідь відбувся рівно через рік у Жиліні, де глядачі голів так і не дочекалися — 0:0. Тож в обох «євроматчах» гравці збірної України голів у словацькі ворота ще не забивали і мають нагоду їх «розмочити» сьогодні.

Згодом, 10 листопада 2017 року, футбольні шляхи українців та словаків перетнулися вже на «Арені Львів». І підопічні Андрія Шевченка у товариській грі здобули вольову перемогу — 2:1. У дебюті гри Штетіна, який свого часу виступав за «Металіст», влучно пробив повз Пятова. Але ще до перерви Ярмоленко скористався передачею Марлоса і відновив рівновагу. Так перервалася загальна безгольова серія українців у словацькі ворота, що тривала 225 (!) хвилин. Переможний же гол у ворота Дубравки на початку другого тайму забив Коноплянка.
У 2018 році збірні України та Словаччини відкрили лік своїх зустрічей у новому турнірі - Лізі націй. Перша гра відбулася 9 вересня на «Арені Львів» і завершилися перемогою «синьо-жовтих» з рахунком 1:0. Під кінець матчу пенальті реалізував Ярмоленко. Матч-відповідь у Трнаві відбувся 16 листопада і закінчився несподіваною великою перемогою словаків — 4:1. Голи у ворота підопічних Андрія Шевченка забивали Руснак, Куцка, Зреляк та Мак, а в складі українців гол престижу забив Коноплянка.

Схожі новини