Передплата 2024 ВЗ

Марта Костюк — у 1/8 фіналу Australian Open!

На цій стадії «мейджора» в Мельбурні 21-річна українська тенісистка зіграє уперше в кар'єрі

Переможні емоції Марти Костюк, яка виграла на "харді" Мельбурна вже три матчі. Далі буде? Фото з відкритих джерел
Переможні емоції Марти Костюк, яка виграла на "харді" Мельбурна вже три матчі. Далі буде? Фото з відкритих джерел

Із представницями країни-агресора в української тенісистки Марти Костюк останнім часом не складалося. Мабуть, перед матчами з цими принциповими суперницями киянка надто нервувала, тому «перегорала»… І ось нарешті це «прокляття» пішло в минуле. У третьому колі першого цьогоріч турніру Великого шолому, Australian Open у Мельбурні, 21-річна Костюк перемогла росіянку Аванесян — 2:6, 6:4, 6:4. Наша Марта — у 1/8 фіналу!

У першому сеті Костюк почала впевнено, але, коли Аванесян зрівняла на 2:2, у грі Марти стався несподіваний провал. Напевно, знову зашкалювали емоції. Зрештою, суперниця в теніс грає вміє… На щастя, на початку другого сету українка перехопила ініціативу й повела з рахунком 5:2. Але відразу «закрити» сет не вдалося. Цьому завадили насамперед невимушені помилки Марти, зокрема, відразу три подвійні на своїй подачі за рахунку 5:3… Утім, із третього сетболу Костюк другий сет узяла.

На куражі Марта на початку третього сету взяла дві подачі суперниці й повела 4:0. Перемога у кишені? Так просто не вийшло. Вперта Аванесян зрівняла рахунок… Але тут Костюк знову «прокинулася» й взяла спочатку свою подачу, а потім і подачу розчарованої суперниці (причому на нуль) — 6:4.

До 1/8 фіналу Australian Open Марта Костюк вийшла вперше у кар'єрі. У поєдинку за місце у чвертьфіналі суперницею українки буде переможниця пари Тімофєєва (рф) — Беатріс Хаддад Мая (Бразилія). Минулого року в Римі Хаддад Маю, яка зараз у світовому рейтингу 12-та, змогла перемогти українка Ангеліна Калініна.

На жаль, іще одна українська тенісистка, досвідчена Леся Цуренко, свій матч 1/16 фіналу програла. У протистоянні з другою ракеткою світу, білорускою Сабалєнка, киянка не змогла взяти жодного гейму… Утім, жодних претензій до Лесі висувати не треба. «Свої» два матчі Цуренко на «майджорі» в Мельбурні виграла, а протиставити щось потужній білорусці 33-річній Лесі нині, з огляду на її проблеми зі здоров’ям, не до снаги.

За вихід до 1/8 борються також Світоліна і Ястремська

Іще дві українки, Еліна Світоліна й Даяна Ястремська, зіграють свої матчі 1/16 фіналу 20 січня. Світоліна, яка в другому колі обіграла болгарку Вікторію Томову (6:1, 6:3), протистоятиме швейцарці Вікторії Голубіч. А Ястремська, що в 1/32 фіналу перемогла ексросіянку Ґрачову, що виступає за Францію (6:3, 6:2), боротиметься з представницею США Еммою Наварро. Нагадаємо, у першому колі Даяна створила одну з найбільших сенсацій турніру — обіграла сьому ракетку світу, чемпіонку Вімблдону-2023, чешку Маркету Вондроушову.

Загалом, серед тенісисток із топ-10 рейтингу WTA турнір у Мельбурні вже покинули, крім Вондроушової, казахстанка Рибакіна, американка Пеґула й грекиня Саккарі. Ледве врятувалася від вильоту й перша ракетка світу Іґа Свьонтек. У третьому сеті матчу другого кола тенісистка з Польщі поступалася американці Деніел Колінз із рахунком 4:1… До речі, саме зі Свьонтек може зіграти в 1/8 Світоліна, якщо обидві туди дійдуть. Минулого року на траві Вімблдону Еліна в чвертьфіналі Іґу обіграла.

Схожі новини