Передплата 2024 ВЗ

«Наші спортсмени не менші патріоти, ніж чиновники, які забороняють їм їхати на Олімпіаду…»

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби, народний депутат Жан Беленюк обурений тим, що, ухвалюючи рішення про бойкот передолімпійських змагань, в яких виступатимуть росіяни та білоруси, уряд не вважав за потрібне спершу порадитися з українськими спортсменами

Жан Беленюк
Жан Беленюк

Продовжують вирувати пристрасті щодо рішення Кабміну заборонити нашим атлетам брати участь відбіркових змаганнях до Олімпіади-2024 у Парижі, якщо там виступатимуть представники країни-агресора та її сателіта, а в разі такої участі - позбавляти вітчизняні федерації статусу національних. Провідні українські спортсмени Олег Верняєв, Михайло Романчук, Сергій Стаховський, Роман Зозуля та інші висловили свою незгоду з таким жорстким вердиктом, вважають його дискримінаційним, таким, що не тільки завдає удару по наших олімпійцях, а й шкодить інтересам країни. На це вказує і співрозмовник кореспондента «Високого Замку», переможець літньої Олімпіади у Токіо Жан Беленюк.

— Жане, як ви сприйняли озвучене міністром Кабміну Олегом Немчиновим протокольне рішення уряду щодо нашої участі у майбутній Олімпіаді?

— Для всієї спортивної громадськості воно було несподіваним. Пану міністру я запропонував хоча б якимось чином прокомунікувати зі спортсменами і пояснити, що це означає. Багато моїх колег зараз перебувають на тренувальних зборах, готуються до стартів. Вони спантеличені цим повідомленням, дзвонять мені і запитують: а що тепер нам потрібно зав’язувати зі спортом? Адже після рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету (який питання допуску росіян-білорусів переклав на міжнародні федерації), уже кілька цих федерацій — тхеквондо, боротьби — доєднали росіян і білорусів до офіційних змагань. Не за горами аналогічне рішення у федерації боксу та багатьох інших. Ми побачимо лавиноподібну історію, бо стримати подібний рух буде тяжко. Це виглядатиме як наша дипломатична поразка на рівні МОК. Бо раніше ситуацію контролював централізований орган, а зараз всю цю відповідальність розпорошено, перекладено на різні міжнародні федерації.

— Які наслідки це може мати для українських спортсменів?

— У тих видах спорту, де виступатимуть росіяни-білоруси, наші атлети перестануть виступати. І потенційно не матимуть шансів навіть відібратися на Олімпіаду. Ця наша неучасть у відбіркових змаганнях за замовчуванням буде бойкотом Олімпіади. Бо ми «не відберемося» і не будемо мати змоги туди поїхати.

— Чи може уряд під тиском спортивного загалу своє рішення переглянути?

— Існує дві кардинально протилежні точки зору на це питання. Вони відображають у тому числі ситуацію серед спортсменів. Є серед них ті, хто категорично проти участі у змаганнях, де виступатимуть росіяни, а є ті, хто пропонує відстоювати честь України незважаючи ні на що. В одному можна не сумніватися: наші спортсмени не менші патріоти, ніж ті, хто ухвалював заборонне рішення. Наші спортсмени достойні щонайменше того, щоб це питання з ними було обговорено, щоб їхню позицію вислухали. І, по-друге, наші спортсмени точно не хочуть ручкатися, стояти на одному п'єдесталі з представниками росії та білорусі. Тому я кажу про дипломатичну поразку. Ми перебуваємо зараз у тій ситуації, коли заручниками даної ситуації можуть виявитися українські спортсмени.

Схожі новини