Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Англійській прем'єр-лізі все більше українців

Динамівець Ілля Забарний вирушив до «Борнмута»

Фото dynamo.kiev.ua
Фото dynamo.kiev.ua

31 січня, в останній день зимового трансферного «вікна» в європейському футболі, з’явилася інформація про те, що в Англійській прем'єр-лізі (АПЛ) може побільшати українців. Як повідомляли поінформовані «інсайдери», на Туманний Альбіон вирушив 20-річний захисник київського «Динамо» й збірної України Ілля Забарний — аби пройти медогляд і підписати контракт із англійським клубом «Борнмут».

Раніше, спекулювали «ін­сайдери», інтерес до Іллі Забарного начебто вияв­ляла англійська «Астон Вілла». Але щось там не «зрослося», і раптом «сплив» інший клуб АПЛ, «Борнмут», який буцімто запро­поновував «Динамо» за Забар­ного 23 мільйони фунтів (плюс 20% його трансферної вартос­ті у випадку переходу в інший клуб). «Борнмут» зараз перебу­ває у зоні вильоту з АПЛ, тож ке­рівництво цього клубу, очевид­но, прагне підсилити оборонну ланку команди. Попри свою мо­лодість, Ілля Забарний встиг зі­грати за київське «Динамо» у всіх турнірах 84 матчі, а за збір­ну України — 24. Чинний контракт Забарного (на фото) з «біло-бла­китними» був розрахований до 30 червня 2026 року.

А от польський захисник «Ди­намо», 28-річний Томаш Кен­дзьора, продовжить свою фут­больну біографію у грецькому клубі ПАОК. Термін оренди Кен­дзьори розрахований до кінця нинішнього сезону. Кендзьора провів за київський клуб у всіх турнірах 199 матчів (забив 7 го­лів).

Черговим новачком ліде­ра чемпіонату УПЛ, «Дніпра-1», став бразильський півзахисник 21-річний Жоау Пеґлоу, що ви­ступатиме за дніпрян на правах оренди в бразильському клу­бі «Інтернасьональ». 2019 року Пеґлоу став у складі збірної Бразилії чемпіоном світу серед гравців віком до 17 років. На­гадаємо, основним воротарем «Дніпра-1» нинішнього сезону є бразилець Макс Валеф. У пер­шій чаcтині сезону-2022/2023 за команду Олександра Куче­ра також виступали бразиль­ці Ґабріель Бузанелло й Ґабрі­ель Ґомес. Тим часом 33-річний нападник «Дніпра-1» Артем Гро­мов, який провів в УПЛ 253 мат­чі, став новачком кіпрського клубу АЕК.

Під час турецьких зборів «Дні­про-1» не зумів здолати чемпіо­на Чорногорії «Сутьєску» — нічия 0:0. Донецький «Шахтар», який зараз також у Туреччині, про­вів спаринг проти словенсько­го «Копера» і теж зіграв унічию — 2:2. Тим часом, за інформаці­єю спортивних ЗМІ, англійський «Брайтон» зробив «гірникам» нову пропозицію щодо перехо­ду захисника Миколи Матвієн­ка. За оборонця збірної України «Брайтон», який тренує екснас­тавник «Шахтаря», італієць Де Дзербі, пропонує 20 мільйонів фунтів (і ще 5 мільйонів бонуса­ми). Що відповість «Шахтар»?.. За деякими даними, «гірники» хочуть одержати за Матвієнка не менш ніж 30 мільйонів євро.

Відбуваються кадрові зміни у «Львові», який узимку поки­нули вже 9 гравців. Нещодавно попрощалися з «містянами» Ві­талій Бойко й Олександр Васи­льєв. Бойко перейшов до клубу Першої ліги ЛНЗ (Черкаси), який веде боротьбу за путівку в УПЛ. Натомість після понад дворічної перерви повернувся до «Льво­ва» 29-річний півзахисник Ярос­лав Богунов, який раніше провів за «містян» 31 матч. Останнім клубом Богунова був першолі­говий «Діназ» (Вишгород). Підопічні Олега Дулуба 27 січня ви­рушили на тренувальний збір до Туреччини, де «Львів» готувати­меться до 25 лютого. На пер­шому зборі заплановано чотири контрольні матчі, в яких супер­никами «містян» стануть: 1 лю­того — «Желизничар» (Сербія), 4 лютого — «Насаф» (Узбекис­тан), 7 лютого — «Краковія» (Польща), 10 лютого — «Торпе­до» (Кутаїсі, Грузія).

Львівський «Рух» під керів­ництвом Леоніда Кучука про­водить свої збори у Хорватії. У першому контрольному мат­чі «жовто-чорні» зіграли внічию зі словацьким клубом ДАК (Ду­найська Стреда) — 0:0. У цій грі за рухівців не виступав ветеран команди Богдан Бойчук, який покинув клуб. Зате був задіяний бразилець Едсон, який мину­лого року на правах оренди ви­ступав за бразильський «Атлеті­ко Ґояніенсе». Новачком «Руху» став 22-річний бразильський захисник Джеферсон, який пройшов школу «Ґреміу», але грав там не в основній команді, а в молодіжному складі.

Криворізький «Кривбас» під час турецьких зборів з рахунком 0:1 поступився чемпіону Косова «Дріте», а харківський «Металіст 1925» переміг болгарський «Хе­бир» — 2:1.

А тим часом…

Відбулася вже третя під час зимової перерви тренер­ська ротація в УПЛ. Замість Олега Ратія новим головним тренером харківського «Ме­таліста» став 45-річний серб Періца Оґнєновіч, який 2004 року пробував свої сили у ки­ївському «Динамо».

Схожі новини