Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бразилія чемпіон?

На цьому Мундіалі не лише добре атакує, а й класно захищається. У двох матчах суперники не завдали у «рамку» воріт «канарок» жодного удару

Один із найкрасивіших голів Мундіалю забив у ворота сербів бразилець Рішарліссон. Фото сhampionat.com
Один із найкрасивіших голів Мундіалю забив у ворота сербів бразилець Рішарліссон. Фото сhampionat.com

Деякі експерти вже називають Мундіаль-2022 у Катарі одним із найкращих в історії. По-перше, мовляв, чимало сенсацій, тому цікаво дивитися. А по-друге, команди багато забивають (і по шість, і по сім, і навіть по вісім голів за матч), тому футбол «видовищний»…

Насправді справжніх сен­сацій не так уже й бага­то. Перемога Саудівської Аравії над Аргентиною — так, це сенсація. Надто вже велика різниця у класі між цими збір­ними, за всієї поваги до сауди­тів… А от звитяги Японії і Марок­ко відповідно над Німеччиною і Бельгією до визначення «сен­саційні», як на мене, явно не до­тягують.

За умов нормальної підго­товки до Мундіалю зірки євро­пейських топ-чемпіонатів, яких повно у складі збірних Німеччи­ни й Бельгії, з такими середня­ками світового футболу, як збір­ні Японії і Марокко, напевно би впоралися. Але нормальної під­готовки, зокрема повноцінно­го відпочинку, зірки топ-клубів Європи перед цим Мундіалем не мали. Аби завершити євро­кубковий сезон перед Мундіа­лем, довелося грати частіше, ніж зазвичай. Як наслідок, уто­ма провідних гравців. Одні з них травмувалися ще до Мундіалю, інші ламаються вже у Катарі, а треті ледь повзають по полю… І у швидких футболістів менш класних команд з’являються шанси, з яких вони іноді корис­тають.

А щодо матчів із великою кількістю забитих голів, то тут або величезна різниця у класі (Англія розбила Іран 6:2, а Іспа­нія Коста-Рику — 7:0), або пога­ненький захист обох суперників (нічия 3:3 у матчі Сербія — Ка­мерун). «Видовищний» футбол? Можливо. Але мені особисто на­багато цікавіше стежити за про­тистояннями рівних суперни­ків, які вміють гостро атакувати й добре захищатися. Таким був, наприклад, матч Іспанія — Ні­меччина, що завершився «нуд­ною» нічиєю 1:1. Оце справді класний футбол!

До речі, супероборону в пер­ших двох матчах групового ета­пу продемонструвала команда, яка славиться насамперед сво­їм умінням забивати голи — збір­на Бразилії. Суперники у «пен­такампеонів» були досить міцні, але ні Сербія, ні Швейцарія не змогли завдати по воротах «ка­нарок» жодного удару… Коли Бразилія привозить на Мундіаль збірну, яка добре захищається, то завжди є одним із головних претендентів на перемогу. Піс­ля матчу зі Швейцарією услав­лені ветерани збірної Брази­лії, Кака, Роберто Карлос, Кафу й Роналдо, на трибуні аж «світилися» від щас­тя. Гра співвітчизників цим ви­знаним майстрам сподобалася, а таке останніми роками тра­плялося нечасто… Можливо, цей Мундіаль стане «бразиль­ським»?

Схожі новини