Передплата 2024 «Добра кухня»

З шотландцями обходилися без «мирових»

У середу, 21 вересня, у Глазго на стадіоні «Хемпден Парк» національна збірна України в рамках Ліги націй УЄФА зіграє проти збірної Шотландії.

Фрагмент матчу Шотландія – Україна, який відбувся 1 червня цього року у Глазго. В атаці Руслан Маліновський (№8). Фото uefa.com
Фрагмент матчу Шотландія – Україна, який відбувся 1 червня цього року у Глазго. В атаці Руслан Маліновський (№8). Фото uefa.com

Це буде четверте україно-шотландське протистояння, а в попередніх двічі перемагали «синьо-жовті» і один раз їх суперники.

Дебютний поєдинок українців та шотландців відбувся 11 жовтня 2006 року у Києві на НСК «Олімпійський» за присутності 55 000 глядачів в рамках відбору на Євро-2008. На початку другого тайму міг відкрити рахунок Андрій Шевченко, але влучив у штангу воріт. Натомість згодом відзначився захисник Олександр Кучер, провівши свій перший гол в складі національної збірної. Під кінець поєдинку Шевченко заробив пенальті і сам же влучно пробив з «позначки» — 2:0.

Друге протистояння збірних України та Шотландії пройшло 13 жовтня 2007 року у Глазго, де на стадіоні «Хемпден Парк» зібралося 51 336 глядачів. І господарі поля вже на 4-й хвилині гри відкрили рахунок, коли Міллер головою замкнув передачу партнера. Не встигли українці оговтатися від такого розвитку подій, як на 10-й хвилині пропустили і другий гол. Цього разу обвідним ударом відзначився Маккаллох. Проте ще в першому таймі Шевченко з лінії воротарського майданчика гарматним ударом пробив над руками воротаря. А в другому таймі перевагу шотландців закріпив Макфадден, прицільно пробивши у ближній кут воріт Олександра Шовковського. У підсумку у своїй групі шотландці зайняли 3-є місце, а українці - 4-е і обидві збірні не зуміли пробитися до фінальної частини Євро-2008.

Попередня зустріч суперників втретє поспіль відбулася в Глазго, де 1 червня цього року у першому стиковому матчі відбору на чемпіонат світу збірна України перемогла шотландців з рахунком 3:1. Для українців це була перша гра у році і в середині тайму за присутності 49 772 глядачів капітан збірної Андрій Ярмоленко елегантно перекинув м’яч через воротаря і відкрив рахунок. На початку другого тайму Роман Яремчук, влучно пробивши головою, закріпив перевагу. Інтригу матчу на 79-й хвилині гри вніс гол господарів поля — після влучного удару Каллума Макгрегора, але на 5-й (!) компенсованій хвилині гри «джокер» Олександра Петракова Артем Довбик поставив гольову крапку — 3:1. Шкода, але в другому стиковому матчі наша збірна в гостях поступилася збірній Уельсу і не здобула путівку на чемпіонат світу-2022.

Нагадаємо, що збірна України після трьох ігор набрала 7 очок і очолює групу 1 Ліги В, а в шотландців лише на очко менше. У цьому дивізіоні збірні змагаються за право грати у Лізі А, куди потраплять лише переможці чотирьох груп Ліги В.

Схожі новини