Передплата 2024 «Добрий господар»

Футбольна Перша ліга – у новому форматі

Дві групи по вісім команд. Львівські «Карпати» – у Групі А

11 липня львівські «Карпати» розпочали підготовку до нового чемпіонату України, який «зелено-білі» проведуть у Першій лізі. Наразі існує робочий варіант проведення змагань, згідно з яким у цьому дивізіоні буде дві групи – по вісім команд у кожній. За такий формат чемпіонату проголосували 10 із 16 команд.

Клуби увійдуть до однієї з груп Пер­шої ліги за регіональним принципом: одну вісімку команд можна умовно на­звати Захід-Центр, а іншу – Схід-Центр-Південь.

На першому етапі буде зіграно два кола, тобто 14 матчів у кожній з груп. За підсумками першого етапу, найкращі чоти­ри команди з кожної групи зустрінуться у наступному раунді з найкращою четвіркою іншої групи, і відповідно чотири невдахи з однієї групи – з невдахами з іншої групи. Загалом кожна команда-учасниця чемпіо­нату Першої ліги має зіграти 22 матчі.

Війна внесла свої корективи, і кіль­ка клубів, які мали грати у Першій лізі, з різних причин призупинили своє член­ство у Професіональній футбольній лізі (ПФЛ). Не зможуть взяти участі у чемпі­онаті сім клубів Першої ліги – «Олімпік», «Альянс», «Поділля», «Волинь», «Кра­маторськ», «Агробізнес» та «Ужгород». Натомість у наступному сезоні у Пер­шій лізі, крім львівських «Карпат», зігра­ють ще вісім команд Другої ліги: «Діназ» (Вишгород), «Епіцентр» (Дунаївці), «Мун­кач» (Мукачево), СК «Полтава», «Мета­лург» Запоріжжя, «Скорук» (Нікополь­ський район), «ЛНЗ» (Черкаси), а також сформована на базі маріупольсько­го «Яруда» команда ФСК «Маріуполь».

Суперниками львівських «Карпат» у Групі А стануть «Прикарпаття», «Поліс­ся», тернопільська «Нива», «Діназ», «Епі­центр», «Мункач» і «Полтава». А до Гру­пи Б увійшли «Оболонь», «Гірник-Спорт», «ВПК-Агро», «Кремінь», «Металург», «Маріуполь», «Скорук» та ЛНЗ.

Головний тренер «Карпат» Андрій Тлу­мак повідомив, що на 13 липня заплано­вано тестування з командою, щоб поди­витися, у якій формі перебувають гравці. Адже багато часу деякі футболісти не працювали у загальній групі, дехто тре­нувався індивідуально. Для того, щоб визначити їхню готовність, слід провес­ти тестування, після чого тренерський штаб «зелено-білих» зможе планувати свою підготовку.

«Цей футбол не для того, щоб ми про­сто грали, – зазначив Андрій Тлумак. – Цей футбол даватиме величезний ім­пульс нашим бійцям на фронті. Там багато наших фанатів, наших уболіваль­ників, які переживають за нас. І якщо бу­демо перемагати, давати їм настрій і частинку якогось позитиву, то всі разом обов’язково переможемо”.

А тим часом...

Міністр спорту України Вадим Гутцайт розповів у соцмережах про те, коли і як стартує новий сезон у нашому найвищо­му футбольному дивізіоні – Українській прем’єр-лізі.

“Чемпіонат України з футболу стар­тує 23 серпня – у День Державного пра­пора, – розповів міністр. – Домовилися напрацювати разом із Українською асо­ціацією футболу, Міноборони, МВС, Мі­некономіки, Нацполіцією, ДСНС, облас­ними та Київською міською військовими адміністраціями Порядок організації та проведення змагань в умовах воєнно­го стану.

Поки узгоджуємо деталі, можу сказа­ти точно: матчі проводитимуться на те­риторії України, без глядачів, з дозволу місцевих військових адміністрацій та з обов’язковим дотриманням всіх правил безпеки.

Безпека – передусім! Біля стадіонів обов’язкова наявність облаштованого за всіма стандартами місця для укрит­тя. Під час повітряних тривог матчі зупи­нятимуться – футболісти, тренери і весь штат мають оперативно пройти в укрит­тя. Обов’язкова присутність представ­ників місцевих військових адміністрацій, бригад медиків та ДСНС.

Відновити великий футбол, як і інші національні першості, в Україні дуже важ­ливо. Ми продовжуємо змагатися і вбо­лівати. Продовжуємо боротися і пере­магати. Попри все, український спорт і волю до перемоги на всіх фронтах не зу­пинити. Міцно стоїмо на спортивному фронті. Постійно доводимо: українці – нація переможців!”.

Схожі новини