Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після Ґлазґо треба "взяти" Кардіфф

У порівнянні з Шотландією, Вельс грає у сучасніший футбол. Але приборкати валлійського "дракона" Україна може

У перемогу футбольної збірної України над збірною Шотландії більшість експертів не вірила. Досвідчені букмекери також віддавали перевагу господарям поля. Мовляв, нашим збірникам з клубів Української прем'єр-ліги, чемпіонат якої через війну так і не відновився, бракує ігрової практики... Однак диво на стадіоні "Гемпден-парк" у Ґлазґо все-таки сталося! "Синьо-жовті" не просто перемогли шотландців, а зробили це впевнено, довівши свою перевагу в тактиці й техніці. Футбольна Шотландія визнала - Україна була на голову сильнішою.

Утім, зроблено лише пів діла. Попереду в підопічних Олександра Петракова вирішальний матч: у неділю, 5 червня (19.00), збірна України у фіналі плей-оф Мундіалю-2022 зіграє у Кардіффі проти збірної Вельсу. Переможець цього поєдинку завоює омріяну путівку на фінальний турнір чемпіонату світу, який у листопаді-грудні відбудеться у Катарі.

Україна "перелякала" букмекерів

Букмекери, вражені несподіваною для них перемогою українців над шотландцями, дають суперникам практично рівні шанси. Ставки на перемогу Вельсу приймають із коефіцієнтом 2,70:1, на перемогу України - 2,75:1 (чим менший коефіцієнт, тим більша, на думку букмекерів, імовірність виграшу тієї чи іншої команди). Невеличка "фора", яку мають валлійці, пов'язана, очевидно, з тим, що гратимуть удома... Утім, як на мене, фаворитом недільного матчу буде все-таки збірна Вельсу.

По-перше, загальний рівень валлійської збірної однозначно вищий, ніж шотландської. На груповому етапі Євро-2020 Вельс зіграв унічию з дуже сильною Швейцарією (1:1) і переміг зовсім не слабку Туреччину (2:0), а також гідно протистояв майбутньому чемпіону Європи, Італії (поразка 0:1). Ці результати дозволили валлійцям вийти до 1/8 фіналу.

Головні зірки Вельсу - Ремзі й Бейл

Найвідоміша зірка й головний бомбардир збірної Вельсу - нападник мадридського "Реала" Ґаррет Бейл. Фото teamtalk.com.
Найвідоміша зірка й головний бомбардир збірної Вельсу - нападник мадридського "Реала" Ґаррет Бейл. Фото teamtalk.com.

По-друге, у складі збірної Вельсу виступають кілька зірок європейського рівня. Насамперед це орендований у туринського "Ювентуса" півзахисник "Ґлазґо Рейнджерс" Арон Ремзі й нападник мадридського "Реала" Ґаррет Бейл. Перший є мозком валлійської команди, а другий - її головним бомбардиром, що забив за збірну Вельсу 37 (!) голів. Так, у "Реалі" Бейл себе так і не знайшов, це не його команда, але за збірну Ґаррет зазвичай грає добре навіть тоді, коли його спортивна форма далека від ідеальної. Феноменально швидкий Бейл володіє прекрасним ударом, тож небезпечний на "стандартах". А у штрафному майданчику суперника найкращий валлійський форвард може створити гол буквально "з нічого".

І нарешті, валлійці підійдуть до недільного матчу свіжішими, ніж українці. Поки наша "основа" віддавала усі свої сили проти Шотландії, Уельс у Лізі націй виставив проти Польщі фактично другий склад (зокрема, Ремзі й Бейл відпочивали). До того ж другий матч у "спарці" "синьо-жовті" зазвичай грають значно гірше, ніж перший... Зрештою, брак ігрової практики у футболістів із клубів УПЛ усе-таки дається взнаки. На жаль, одним із таких гравців був у Ґлазґо воротар Георгій Бущан, який фактично "привіз" гол у свої ворота. І ледве не "привіз" ще два…

Багато залежатиме від наших "англійців"

Утім, усе це аж ніяк не означає, що цю збірну Вельсу не можна перемогти! На боці збірної України - величезна мотивація. Якщо у Кардіффі наші хлопці вийдуть на поле такими ж "зарядженими", як у Ґлазґо, то валлійцям буде непереливки. (Головне, аби "зарядженість" не призвела до невиправданих попереджень українським футболістам, як це було у матчі проти Шотландії, коли на початку гри жовті картки одержали Яремчук і Малиновський).

Іще один козир збірної України - прекрасна ігрова форма її "легіонерів", насамперед тих, які виступають у чемпіонаті Англійської прем'єр-ліги (а значить, добре знають і розуміють британський футбол) - Віталія Миколенка, Андрія Ярмоленка й Олександра Зінченка. Ярмоленка наші вболівальники визнали "Левом матчу" проти Шотландії. Півзахисник лондонського "Вест Гема" цю нагороду, без сумніву, заслужив. Андрій забив красивий гол, узяв участь у комбінації, після якої Роман Яремчук зробив рахунок 2:0, та й загалом увесь матч "рвав" оборону шотландців.

Але, на мою думку, не менш корисним був у поєдинку в Ґлазґо Зінченко. Справжній мотор команди, оборонець "Манчестер Сіті", що у збірній грає хавбека, був буквально всюди! Зінченко вчасно повертався у захист, аби підстрахувати беків, упевнено господарював у центрі поля й давав продумані розрізні паси вперед. Після одного з них ледь не забив Олександр Зубков, а після іншого Артем Довбик, вийшовши віч-на-віч із шотландським голкіпером, нарешті поставив фінальну гольову крапку в поєдинку... На думку багатьох футбольних експертів, саме "Зіна" був у Ґлазґо найкращим у складі "синьо-жовтих". Якщо у Кардіффі Сашко також зіграє на такому рівні, у нас буде шанс "вигризти" у валлійців центр поля, а відтак і зробити вагому заявку на перемогу в матчі.

"Драконів" поважаємо - але не боїмося

Хоча нашому стартовому складу вистачило сил проти Шотландії десь на годину, перевага валлійців у стані фізичної готовності навряд чи буде вирішальною. Зараз дозволено робити не три, а цілих п'ять замін, і на щастя, Олександр Петраков має ким підсилити гру "синьо-жовтих". Це, зокрема, наші молоді зірочки: нападник Довбик, хоч і має зараз "збитий приціл" (може, гол у Ґлазґо цей "приціл" уже "направив"?), і півзахисник Михайло Мудрик - швидкий, технічний і по-футбольному нахабний.

Якщо підсумувати, то "драконів" треба поважати, але не треба боятися. Не забуваймо, що на Євро-2020 українці, дійшовши до чвертьфіналу, виступили краще, ніж валлійці, які зупинилися у 1/8 фіналу. Так, ми одержали чотири "сухих" голи від Англії, - але ж і Вельс програв Данії з таким же рахунком... Шанс поїхати на Мундіаль у Катарі є, і "синьо-жовті", без сумніву, зроблять усе можливе, аби ним скористатися.

Схожі новини