Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тенісний Вімблдон - без росіян і білорусів

Українські тенісистки рішення організаторів турніру підтримали: "Важливо, щоб серед нас не було вбивць нашої країни"

Організатори тенісного Вімблдону офіційно повідомили, що у цьогорічних змаганнях (27 червня - 10 липня) не візьмуть участь тенісистки й тенісисти з росії та білорусі. У такий спосіб організатори британського турніру категорії Grand Slam покарали спортсменів із цих країн через війну проти України. Рішення Вімблдону стало наслідком вердикту уряду Сполученого Королівства, згідно з яким спортсмени з рф і рб цьогоріч не зіграють у змаганнях на території Великої Британії. Отже, білоруси й росіяни пропустять не лише Вімблдон, а й інші тенісні турніри у Королівстві, фактично - більшість змагань на траві.

Зараз до топ-30 чоловічого рейтингу АТР (Асоціації тенісних професіоналів) входять четверо росіян, до топ-40 рейтингу WTA (Жіночої тенісної асоціації) - п’ять росіянок і дві білоруски. Другою ракеткою світу є нині росіянин Мєдвєдєв, восьмою - його співвітчизник Рубльов. У рейтингу WTA четвертою є білоруска Сабалєнка, 15-ю - росіянка Павлюченкова.

Обидві професійні асоціації, АТР і WTA, відреагували на рішення організаторів Вімблдону негативно. "Наш вид спорту пишається тим, що... гравці представлені насамперед як особистості, які борються за титули на турнірах і місця у рейтингу ATP, - заявила, зокрема, Асоціація тенісних професіоналів. - Вважаємо це одностороннє рішення LTA (британської тенісної асоціації - Г.Є.) та Вімблдону несправедливим, воно може створити для тенісу руйнівний прецедент. Дискримінація за національною ознакою порушує нашу угоду з Вімблдоном, в якій йдеться про те, що участь гравців ґрунтується виключно на рейтингу ATP".

На думку ж WTA, тенісистки "не мають бути покарані через... рішення, прийняті урядами їхніх країн". Ба більше, виконавчий директор WTA Стів Саймон навіть наважився... погрожувати! Мовляв, збори Правління й Ради WTA підготують Всеанглійському тенісному клубу й LTA "рішучу відповідь", оскільки, на думку Саймона, "рішення Вімблдону суперечить правилам турнірів "Великого шолому" й нашій з ними угоді".

Чи не єдиним із "репресованих", хто спробував відреагувати на заборону Вімблдону бодай із натяком на адекватність, був Андрєй Рубльов. Мовляв, "якщо є заява, яку маємо підписати, і віддати всі призові гроші на гуманітарну допомогу – сім'ям, дітям, які страждають", то "репресовані" могли би це зробити. За підрахунками Рубльова, зібрана гравцями сума становила би "до мільйона фунтів"... Утім, навіть така "гібридна" позиція Рубльова спричинила у москві гнівну реакцію. Тамтешній тенісний функціонер Тарпіщєв накинувся на Рубльова, мовляв, говорячи про якусь допомогу дітям, той забагато собі дозволяє…

А ось українські тенісисти й тенісистки не мають жодних сумнівів: відповідальність за війну, розв'язану в Україні, мають нести також спортсмени, що представляють росію і білорусь. А відтак, рішення організаторів Вімблдону є абсолютно слушним!

"Коли спочатку мене питали керівники АТР, яке моє ставлення до тенісистів, то я казав, що тут треба брати кожного спортсмена окремо, - розповів відомий український тенісист Сергій Стаховський (уже завершив кар'єру, зараз захищає Батьківщину зі зброєю у руках). - Але це було у перший тиждень війни, коли я був впевнений: якщо росіяни побачать те, що коїться в Україні, те, що робить їхня армія, знущання і руйнування, які ті несуть, то... вони щось із цим зроблять. Але коли цього прозріння не настало, я зрозумів: має бути колективна відповідальність з боку всіх росіян, і спортсменів також. Хороший, поганий – немає різниці! Усі мають відчувати біль, який відчувають українці, які сидять у бомбосховищах або гинуть під бомбами".

"Коли йде геноцид українців, а тенісистки й тенісисти з рф і білорусі представляють свої країни, то ми повинні знати, чи вони підтримують такі дії, - заявила найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна. - За статистикою, понад 80% росіян підтримують такі дії своєї держави... Нам важливо, щоб серед нас не було вбивць нашої країни".

Топові українські тенісистки, зокрема, Еліна Світоліна, Марта Костюк і Леся Цуренко, також оприлюднили своє звернення до керівництва WTA, ATP та ITF (Міжнародної тенісної федерації).

"Як спортсмени, ми несемо величезну відповідальність перед суспільством, - сказано, зокрема, у зверненні українських тенісисток. - Мовчати під час війни... нестерпно, оскільки це мовчання веде до продовження вбивств на нашій Батьківщині. Ми бачили, що деякі гравці з росії і білорусі неоднозначно висловлювалися щодо якоїсь війни, - але досі жоден представник цих держав не висловився про війну, розв'язану росією і білоруссю на території України. Вимагаємо від ATP, WTA й ITF, щоб гравці, представники росії і білорусі, публічно й чітко дали відповідь на такі запитання:

  1. Чи підтримуєте ви вторгнення росії і білорусі й унаслідок цього розпочату цими країнами війну?
  2. Чи підтримуєте ви військову діяльність росії і білорусі в Україні?
  3. Чи підтримуєте ви режими путіна та лукашенка?

В іншому випадку, вимагаємо заборонити російським і білоруським гравцям брати участь у будь-яких міжнародних змаганнях, як це зробив Вімблдон. Настає час, коли мовчання - це зрада. І цей час настав".

А тим часом…

Престижні ґрунтові турніри ATP і WTA у Римі можуть наслідувати приклад Вімблдона й усунути від участі тенісисток і тенісистів із росії і білорусі. За інформацією ЗМІ, на організаторів турніру тисне італійська влада, президент НОК Італії Джованні Малаґо також підтримує відсторонення білорусів і росіян. Тенісні турніри у Римі пройдуть цього року з 2 по 15 травня.

Схожі новини